Personer med flaggor och banderoller går på en gata.
Tusentals människor har samlats vid Bastiljen i Paris för att protestera mot Macronregeringens reformer av arbetsrättslagarna. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Demonstrationer mot Macron i Frankrike

Vänder sig mot förändringar på arbetsmarknaden
2:40 min

I Frankrike pågick det på tisdagen protestaktioner mot president Emmanuel Macrons föreslagna förändringar av reglerna på arbetsmarknaden. Ekots Margareta Svensson är på plats i Paris där demonstrationerna var stora.

– Det har varit ett långt demonstrationståg och flera tiotusentals personer har deltagit. Faktiskt också några av de fackförbund som sagt att de inte skulle delta, säger Ekots korrespondent Margareta Svensson.

Utöver Paris har aktioner hållits i ett tiotal franska städer och man vänder sig mot att president Emmanuel Macron vill genomföra reformer på bland annat arbetsmarknaden, utan att öppna för en politisk debatt i parlamentet.

– Allt tyder på att reglerna kommer att drivas igenom ändå. Men det här är ändå en stor manifestation som visar att man vill göra det så svårt som möjligt för presidenten, säger Margareta Svensson.

Tisdagens manifestationer kantades dock på flera håll av bråk och stök, rapporterar TT. Framför allt i Paris blev det konfrontationer mellan svartklädda demonstranter och polis i utkanterna av protesttåget mot presidentens arbetsmarknadspolitik.

Franska nyhetsmedier rapporterade om stenkastning som möttes av tårgas från polisen. Enligt myndigheterna rörde det sig om runt 300 maskerade våldsverkare som bland annat krossade fönster. Även i Lyon användes tårgas under dagen.

I Paris hävdade arrangörerna i vänsterfacket CGT att omkring 60 000 personer demonstrerade. Annars höll sig uppslutningen som mest kring några tusen på de manifestationer som hölls i andra städer runt om i landet.

I Strasbourg mötte främst ungvänster och gammelkommunister upp med röda fanor och ilskna miner på Kléber-torget för att protestera mot president Macron och hans föreslagna förändringar av arbetsmarknaden.

– De här lagarna är till och med ännu sämre än dem vi demonstrerade mot i fjol. Det är viktigt att vi mobiliserar oss, sade höggravida France, till TT.

Samtidigt befarar hon att den nye presidentens starka ställning, inte minst i det franska parlamentet, gör att lagarna ändå kommer att drivas igenom.

– Men jag hoppas att vi kan tvinga honom att lyssna på oss, sade France.

Arrangörerna CGT är Frankrikes näst största och mest stridsvilliga fackförbund. Det största förbundet — CFDT — har tills vidare valt att hellre försöka påverka genom förhandlingar.

– Vi måste sluta tro att fackförbundsagerande bara betyder något när vi demonstrerar, sade CFDT-chefen Laurent Berger i fransk radio.

Vänstern hoppas ändå att protesterna ska växa i styrka. Trean i årets presidentval, Jean-Luc Mélénchon, marscherade i Marseille på tisdagen och har siktet inställt på en egen stordemonstration den 23 september.

– Vi får ut miljoner människor på gatorna. Folket har fått nog av den liberala röran, sade Mélénchon i Marseille enligt tidningen Le Parisien.

President Macron själv har under tiden åkt till Västindien för att övervaka följderna av orkanen Irma på Saint Martin och den en gång i tiden svenska ön Saint Barthélemy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".