Roya Mahdian är frisör vid Grönlands torg i Oslo dit hon kom från Iran för fem år sen.
1 av 2
Roya Mahdian är frisör i Oslo, dit hon kom från Iran för fem år sen. Foto: Betraice Janzon/SR.
Området Grönland i Oslo där många har utländsk bakgrund.
2 av 2
Området Grönland i Oslo där många har utländsk bakgrund. Foto: Beatrice Janzon/SR.

Norrmän oroliga för skärpt invandringspolitik

"Kan bli värre men vi hoppas att det inte blir så"
2:51 min

I Norge finns en oro hos många med invandrarbakgrund för ännu strängare invandringspolitik nu när sittande högerregeringen väntas fortsätta efter valet i måndags. Vår utsända har träffat personer i området Grönland i Oslo där många har utländsk bakgrund.

– Det kanske blir värre för invandrare men vi hoppas att det inte blir så, säger Roya Mahdian som är frisör vid Grönlands torg i Oslo.

Hon kom hit från Iran för fem år sen. Nuvarande partierna Fremskrittspartiet och Høyre ser ut att fortsätta i regering och reglerna för anhöriginvandring kan då skärpas.

Roya Mahdian tycker redan att det är ett stort problem att hennes dotter som är över 18 år inte får tillstånd att besöka henne i Norge

Mostafa äter lunch på en tandoorirestaurang. Han är född i Norge med somaliskt ursprung och tycker att det är sorgligt att Fremskrittspartiet ser ut att fortsätta.

– Men det är betryggande att de inte kan genomföra vad som helst utan majoritet i stortinget, betonar han.

Mostafa säger att han möter mycket främlingsfientlighet och att många tilltalar honom på engelska.

Han brukar undvika att säga att han är född i Norge, och istället att han kom hit som sjuåring för att passa in i människors fördomar och slippa samtal som sårar.

I slutet av den norska valrörelsen besökte norska invandrings- och integrationsministern Sylvi Listhaug Rinkeby i Sverige för att försöka framställa det som ett dåligt exempel på integration, och för att prata om något som vissa i Norge kallar för svenska tillstånd.

Besöket väckte stark kritik och Mostafa skrattar. Han tycker att ministern reste onödigt långt för att se ett område med många invandrare och locka väljare.

– Det var kul att se, vi bara skrattade här, säger Mostafa och räknar upp platser ministern kunde ha besökt i Oslo.

Relaterat

Mer om Valet i Norge 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".