Trump överväger färre flyktingar

2:05 min

Trumpadministrationen överväger att ta in rekordfå flyktingar nästa år, enligt tidningen New York Times. Samtidigt har Högsta domstolen slagit fast att administrationen får försätta med delar av det omstridda inreseförbudet.

Sedan tidigare har Donald Trump bestämt att högst 50 000 kvotflyktingar ska tillåtas inträde i USA under pågående budgetår, det är det lägsta antalet sedan 1980.

Nu rapporterar New York Times att administrationen överväger att ta in betydligt färre nästa budgetår, enligt tidningens källor finns det personer inom administrationen som vill se ett tak på 15 000 människor.

Vita huset har ännu inte kommit fram till ett slutgiltigt beslut, men enligt New York Times har frågan skapat debatt inom administrationen.

På ena sidan finns de som anser att USA historiskt har varit, och även i framtiden bör vara, en fristad för människor på flykt, medan andra förespråkar att man bör använda resurserna för att hjälpa människor utanför USAs gränser.

President Trump måste ta beslut i frågan innan första oktober då nästa budgetår börjar.

Parallellt har Högsta domstolen slagit fast att det omdebatterade inreseförbudet gällande kvotflyktingar ska få vara kvar.

Domstolens beslut innebär att administrationen tillfälligt får stoppa 24 000 kvotflyktingar från att resa in i USA.

Bakgrunden är att en lägre instans i förra veckan beslöt att de kvotflyktingar som redan valts ut för flytt till USA inte ska omfattas av inreseförbudet, men beslutet överklagades och nu står det alltså klart att Trumpadministrationen fick rätt, i alla fall tillfälligt.

I oktober ska Högsta domstolen ta ställning till om Donald Trumps inreseförbud är lagenligt.

Den stora frågan nu är om Högsta domstolen kommer ha något att ta ställning till.

Inreseförbudet för flyktingar kommer nämligen upphöra i slutet på oktober, då har förbudet varit verklighet i de 120 dagar som Vita huset ursprungligen beslöt om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista