Löfven och Åkesson
Foto: Maja Suslin/TT

SD riktar misstroendeförklaring mot Löfven

”Statsministern åtnjuter inte längre riksdagens förtroende”
1:22 min

Ett misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven lades i dag fram i riksdagen av Sverigedemokraterna.

Video: Transportstyrelsens it-skandal

Sverigedemokraterna gör det med anledning av regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen. Det var i debatten om ensamkommande flyktingar som förslaget lades fram av riksdagsledamoten Paula Bieler:

– I enlighet med trettonde kapitlet, fjärde paragrafen i regeringsformen så yrkar jag härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupps vägnar på att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende.

Redan i går sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att ett misstroendevotum skulle läggas i Riksdagen mot statsminister Stefan Löfven med anledning av regeringens hantering av IT-skandalen vid Transportstyrelsen.

I somras riktades kraftig kritik och hot om misstroende mot tre ministrar från allianspartierna. Två ministrar avgick självmant, inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson. Men den tredje, försvarsminister Peter Hultqvist sitter fortfarande kvar.

De fyra allianspartierna diskuterar just nu om de verkligen ska lägga ett misstroende mot försvarsministern. Besked väntas senare i veckan.

Sverigedemokraterna hinner före med att lägga fram förslaget om misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Detta förslag bordläggs två gånger och väntas avgöras på fredag.

Stödet för att avsätta Stefan Löfven, och därmed regeringen, är litet. I går sa bland annat centerledaren Annie Lööf att hon inte stödjer ett sådant förslag och i dag meddelar Kristdemokraterna att de inte kommer att rösta med Sverigedemokraterna.

Det krävs 35 ledamöter för att kunna lägga ett förslag om misstroende i Riksdagen och Sverigedemokraterna har 47 ledamöter. För att förslaget ska gå igenom krävs 175 röster. 

Mer om It-skandalen på Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".