Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Juncker om läget inom EU

Juncker om läget inom EU
0:12 min

Under förmiddagen har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hållit ett tal inför Europaparlamentet i Strasbourg.

Bland annat lanserade Juncker ett förslag om en ny internetssäkerhetsbyrå inom EU, men trots de pågående förhandlingarna om att Storbritannien ska lämna EU, så sade han att EU nu har vind i seglen.

– Det är dags att lätta ankar och segla ut och utnyttja vind i seglen, sa Jean-Claude Juncker vid sitt så kallade linjetal här i Strasbourg.

Men att EU har vind i seglen håller inte Sverigedemokraternas Kristina Winberg med om.

Juncker påtalade dock att medlemsländer måste respektera Eu:s lagar - det handlar inte om en vilja att göra det utan ett måste att följa lagarna.

Talet innehöll också några nyheter, bland annat att inrätta en internetssäkerhetsbyrå för att möta cyberhot.

Han sa också att EU måste arbeta för att öppna för lagliga vägar när det gäller migration till EU, allt för att stoppa den illegala migrationen.

Jean-Claude Juncker sa bland annat att alla medlemsländer måste vara med i EU:s bankunion, någon Sverige tidigare sagt nej till.

När det gäller Turkiet så fick landet kritik av Juncker när han sade att journalister hör hemma på redaktioner inte i fängelser.

Även handelspolitiken togs upp i talet genom att flera olika handelsavtal håller på att skrivas under, och Sveriges handelskommissionär Cecilia Malmström är nöjd.

Jean-Claude Juncker

Luxemburgaren Jean-Claude Juncker, född 1954, utsågs 2014 till EU-kommissionens nye ordförande. Juncker fördes fram av medlemsstaternas stats- och regeringschefer sedan hans partigrupp — kristdemokratiskt konservativa EPP — fått flest mandat i det senaste EU-valet.

Juncker var premiärminister i Luxemburg från 1995 till 2013 och har parallellt även suttit som landets finansminister 1989—2009 och som ordförande för eurogruppen 2005—2013. Han är utbildad jurist, men har i princip hela sitt vuxna liv arbetat politiskt efter att tidigt ha engagerat sig i kristdemokratiska CSV.

Juncker själv har flera gånger upprepat att han bara tänker sitta som kommissionsbas i en mandatperiod, fram till hösten 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".