Stora moln där solen spricker igenom, över bostäder
Vissa små lägenheter kan ha oproportionellt höga avgifter jämfört med stora lägenheter Foto: Tomas Oneborg/TT

"Får inte gynna vissa medlemmar"

Viktigt att likabehandlingsprincipen gäller, anser Boverket
1:25 min

Små nyproducerade lägenheter måste behandlas enligt likabehandlingsprincipen - när det gäller hur avgifterna i en förening ska fördelas mellan små och stora lägenheter. Det menar Boverket apropå Swedbanks undersökning om skillnader i årsavgifterna.

Carl-Magnus Oredsson är tillförordnad enhetschef på Boverket

– Det innebär att en bostadsrättsförening inte får erbjuda sådana villkor för upplåtelsen som gynnar vissa medlemmar på andra medlemmars bekostnad. Regeln är till för att en minoritet av föreningens medlemmar inte ska terroriseras av en majoritet.

Att små lägenheter kan ha oproportionellt höga avgifter jämfört med stora lägenheter, visar en undersökning från Swedbank och Sparbankerna.

I vissa fall betalade den med minsta lägenheten upp till 60 eller 70 procent mer per kvadrat i årsavgift jämfört med innehavaren av föreningens största lägenhet, visar sammanställningen där närmare 30 nybildade föreningen granskats.

Carl-Magnus Oredsson vill inte kan uttala sig om enskilda fall och han säger att det är många faktorer som spelar in när avgifternas bestäms, till exempel våningsplan och utsikt.

Men det går att ändra fördelningen av avgifterna mellan olika lägenheter - genom att ändra på föreningens stadgar, säger han. Men då krävs det ofta en majoritet på en föreningsstämma.

– Årsavgifterna framgår av stadgarna. Men på föreningens stämma kan man ändra stadgarna - det framgår också av stadgarna hur de kan ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".