Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya ministern satsar på alkobommar

Tomas Eneroth: Viktig insats
1:28 min
Infrastrukturminister.
1 av 2
Tomas Eneroth fick applåder när han lovade alkobommar vid trafiksäkerhetsdagarna i Tylösand. Foto: Odd Clausen.
Tomas Eneroth
2 av 2
Intresset var stort för nya ministern Tomas Eneroth, men tiden var kort. Foto: Odd Clausen.

Tomas Eneroth gjorde idag sitt första besök som infrastrukturminister hos Sveriges trafiksäkerhetselit i Tylösand. Han fick applåder av publiken när han avslöjade att regeringen i morgon beslutar om en stor satsning på ökad nykterhet i trafiken genom så kallade alkobommar.

– Ja, vi går nu fram med en stor satsning i budgeten, 78 miljoner på tre år, som innebär att vi installerar alkobommar, främst i hamnar, fasta och mobila stationer. Det kommer att vara en viktig insats för att se till att vi inte får in alkoholpåverkade förare med stora fordon, sa Tomas Eneroth.

– Och jag vet att det har varit efterlängtat av många som arbetar med trafiksäkerhet, och jag är glad och stolt att kunna presentera det här idag.

I alla hamnar?

– Ambitionen är att vi ska täcka alla de hamnar där det anlöper fordon och det är därför man måste se till att ha mobila enheter också. inte bara fasta, och det kommer också att underlätta polisens arbete.

När är de på plats?

– Förhoppningsvis är de första installationerna på plats under nästa år, säger Tomas Eneroth.

Det här var ett besked som Tomas Eneroth fick applåder för i Tylösand. Arrangörerna, MHF, har länge verkat för alkobommar så vd Göran Sydhage var mycket nöjd idag.

– Ja, det här är ju ett stort problem i trafiken att folk kör påverkade av alkohol, ungefär en tredjedel av dödsfallen i trafiken är alkoholrelaterade, säger Göran Sydhage.

– Och det har visat sig de försök som gjorts att just de här automatiska nykterhetskontrollerna är väldigt effektiva, även om de inte är i gång så är de bra, ungefär som en fartkamera.

På vilket sätt har vi andra trafikanter glädje av detta?

– Vi kommer att möta något färre alkoholpåverkade i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".