klassrum, skola, lärare, elev
1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen satsar på svenska som andra språk i skolan

Sverige har lägre undervisningstid än OECD-snittet.
1:50 min

Efter satsningen på mer matematik i skolan, lägger regeringen nu fokus på svenska som andra språk i skolan - och OECD säger att statistiken talar sitt tydliga språk, svagare elever och inte minst invandrade elever gynnas av mer undervisningstid.

I dag presenterades OECD-rapporten Education at a glance på utbildningsministeriet, som med statistik visar på utvecklingen i ett femtontal länders skolor. Bland annat sticker Sverige ut med lägre undervisningstid än OECD-snittet.

– Invandrade barn presterar dåligt i alla OECD-länder, som brottas med att få in dem i utbildningssystemet och se till att de avslutar sin utbildning med rätt kvalifikationer. Det är en enorm utmaning, säger Dirk Van Damme från OECD.

Därför välkomnar OECD att Skolkommissionen lagt fram förslag om mer undervisningstid, enligt TT. Regeringen har redan lagt till fler timmar för matematiken och enligt utbildningsminister Gustaf Fridolin är nästa stora fokusområde extra stöd till de elever som inte har med sig svenskan hemifrån.

– Svenska som andra språk är ett annat sådant ämne där elever som har pratat ett annat språk hemma får möjlighet att utveckla svenskan, och där ger vi extra statligt stöd. Men man ska inte stirra sig blind bara på undervisningstiden, för det är vilken kvalitet du som lärare har möjlighet att skapa i din undervisning som är allra viktigast för de elever som har det tufft i skolan.

Men när det kommer till svagare elever vill Dirk van Damme från OECD stryka under att de verkligen drar nytta av mer tid i skolan och mer undervisningstid.

– Svagare elever gynnas ofta av att vara i skolan längre tid, och drar fördel av mer undervisningstid, säger Dirk Van Damme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".