rohingya, Burma
Kvinna från folkgruppen rohingya i ett flyktingläger i Bangladesh. Foto: Dar Yasin

Extrainsatt möte om Burma i FN:s säkerhetsråd

Skoog: Militär kampanj måste upphöra
2:02 min

FN:s säkerhetsråd håller idag ett extrainkallat möte om krisen i Burma och situationen för folkgruppen rohingya. Minst 370 000 rohingyer tros ha flytt våldet i landet.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi meddelade idag att hon ställer in sin resa till FN:s generalförsamling här i New York.

Beskedet kom bara timmar innan FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett extrainsatt möte om krisen i Burma.

Initiativet till mötet har tagits av Storbritannien och Sverige.

– Allt vi hör tecknar en bild av stor desperation, allvarliga övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och den internationella humanitära rätten. Det är ett allvarligt läge, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

Olof Skoog poängterar också att krisen i Burma har regionala konsekvenser främst för grannlandet Bangladesh dit många rohingyer flytt.

Skoog hoppas att säkerhetsrådet efter mötet ska enas i ett gemensamt uttalande.

– Det är målsättningen att vi idag ska vara tydliga med att dessa människor har rätt att återvända i säkerhet, att man måste respektera mänskliga rättigheter och att den här militära kampanjen måste upphöra.

Säkerhetsrådet har fått kritik för att ignorera krisen i Burma. I ett uttalande igår sa Human Rights Watch och Amnesty International att säkerhetsrådet "sitter på sina händer", men den kritiken håller Olof Skoog inte med om.

– Nu tar vi ju initiativ till det här, dessutom har vi haft frågan uppe tidigare, delvis på svenskt initiativ. Nu kommer den upp, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".