Stolar i ring
FN:s säkerhetsråd i New York. Foto: KENA BETANCUR

FN: "Omedelbara steg" för att stoppa våldet i Burma

Säkerhetsrådet: Övervåld i Burma
0:56 min

FN:s säkerhetsråd skärper nu tonen mot Burma, som rådet menar använder "övervåld" mot rohingya-minoriteten.

Knappt 400 000 rohingyer har flytt undan vad FN nu betecknar som etnisk rensning och en humanitär katastrof.

Tv-bilder de senaste dagarna visar hur flyende människor ur den muslimska folkgruppen rohingya i Burma tar sig över vattendrag in i grannlandet Bangladesh.

På svenskt och brittiskt initiativ höll i dag FN:s säkerhetsråd ett extrainsatt möte om krisen. Efteråt uppmanade rådet enligt flera nyhetsbyråer Burma att omedelbart sluta med vad rådet kallar övervåldet mot rohingyerna.

Kina och Ryssland har tidigare bromsat kritik mot Burma men nu säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT att de ändrat sin syn i takt med att situationen förvärrats.

Det ska dock inte ha varit tal om återupptagna sanktioner mot Burma.

En sedan länge försenad utredningskommission från FN försöker gå till botten med rapporter om nedbrända byar, avrättningar och fördrivning av framför allt rohingyer i delstaten Rakhine.

– Sverige har uppmanat att undersökningskommissionerna, som det har beslutats om i Geneve, ska accepteras. Det gäller i första hand att ta reda på vad som händer och sedan också kunna hålla dem som har begått övergrepp till svars, säger Olof Skoog till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".