Flera människor sitter på marken.
Flyktingar från den statslösa muslimska folkgruppen Rohingyas väntar vid ett flyktingläger i Bangladesh Foto: Mushfiq Alam

FN fördömer våldet mot folkgruppen rohingya

Det här är inte löst och vi måste fortsätta arbeta"
1:48 min

Efter att läget för folkgruppen rohingya akut förvärrats i Burma så gör nu för första gången FN:s säkerhetsråd ett gemensamt uttalande om situationen.

FN-mötet igår hölls på initiativ av Sverige och Storbritannien sedan hundratusentals rohingyer ska ha flytt Burma.

– Man fördömer det här våldet som har lett till att över 370 000 människor har flytt. En stark oro över övervåldet som begåtts och en uppmaning att lösa problemen på ett fredligt sätt. Sedan är det också ett starkt upprop för att man ska acceptera humanitärt tillträde för de människor som behöver hjälp, det har ju varit ett stort problem.

Säkerhetsrådet uttalade också stöd för tidigare generalsekreteraren Kofi Annans rapport med förslag på en långsiktig lösning på krisen i Burma.

På frågan om vad ett sånt här uttalande egentligen kan göra för skillnad svarar Olof Skoog så här:

– Det var de i säkerhetrådet idag som konstaterade att man i Rangoon i huvudstaden i Myanmar ändrat inställning de sista dagarna, när det gällde att samarbeta med Kofi Annan och också titta igen på det humanitära tillträdet.

Och försöken att påverka Burma att få ett topp på det våld som FN:s generalsekreterare Antonio Gutierrez nu kallar etnisk rensning - kommer att fortsätta säger ambassadör Olof Skoog.

– Det var en rätt stark känsla i rummet bland flera av oss att det här är inte löst och att det här måste vi fortsätta arbeta med. Nästa vecka är det ju fler statschefer och ledare som kommer till New York under högnivåveckan. Så det är ju ytterligare ett tillfälle att se var vi står, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".