1999 var sångerskan Peng Liyuan, nu rikets första dam, gäst i talkshow-programmet i Hongkong. På bilden tillsammans med Melania Trump.
1999 var sångerskan Peng Liyuan, nu rikets första dam, gäst i talkshow-programmet som nu läggs ner. På bilden tillsammans med Melania Trump. Foto: TT Photo/Lynne Sladky

Kinesisk censur stänger populärt TV-program

Frispråkig show nedsläckt inför partikongress
1:27 min

En av Kinas äldsta och mest populära TV-program har upphört som ett led i hårdare mediecensur inför kommunistpartiets kongress i oktober.

Programmet har gjorts av Phoenix TV i Hongkong, som tidigare har tillåtits en högre grad av frihet än det kinesiska fastlandet.

Programmet "Qiang, qiang sanren xing" - eller "Behind the Headline" som det kallats på engelska, tycks ha gjort sin sista sändning.

Under sina nästan tjugo år har det Hongkong-producerade programmet erbjudit frisinnade reflektioner över nyheter och samhällsfenomen till tittare både i Hongkong och på fastlandet.

Men i tisdags meddelade redaktionen plötsligt via sitt konto på Weibo att dess mest populära talkshow släcks ner. Strax därefter förvandlades programmets namn också till ett känsligt sökord, och går inte att längre att hitta på Kinas största mikroblogg.

Mediabolaget Phoenix TV i Hongkong meddelar att programmet har "förändrats" och tackar sina tidigare tittare.

Då programmet startades hade Hongkong just överkämnats till Kina från Storbritannien, och hade lovats att få behålla sin autonoma status, som bland annat har inneburit yttrandefrihet och ett oberoende rättsväsende.

En av de första säsongernas gäster var den nuvarande kommunistpartiledaren Xi JInpings fru, sångerskan Peng Liyuan. Hon fick då frågan om hennes man kände sig pressad av att ofta bara nämnas som make till sin mer berömda fru.

Det är tydligt att relationerna förändrats radikalt sedan slutet av nittiotalet. Både mellan Kinas nuvarande första dam och hennes mäktiga make, och mellan Kina och Hongkong.

Mer om Kina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".