kärnkraft kontrolleras inte enligt den plan som tagits fram.
kärnkraft kontrolleras inte enligt den plan som tagits fram. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Stora brister i tillsynen av svenska kärnkraftsverk

Karolina Skog: "Vi har en dialog med myndigheten"
2:04 min

Strålsäkerhetsmyndigheten, som har ansvar för kärnkraftssäkerhet i Sverige, misslyckas med att genomföra den tillsyn av svenska kärnkraftverk som riksdag och regering har efterfrågat och gett anslag för. Det skriver Riksrevisionen i en ny rapport.

Strålskyddsmyndigheten har haft anslagssparande mellan 1,6 miljoner till 12 miljoner kronor varje år mellan år 2010 och 2015. Detta trots att myndigheten begärt och fått höjda anslag nästan årligen sedan år 2008 för att förstärka tillsynen av svenska kärnkraftverk.

– Myndigheterna får automatiskt behålla tre procent och det som nu går tillbaka är ungefär 0,3 procent. Jag är lite förvånad över att Riksrevisionen gör en stor sak av detta, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Enligt granskningsrapporten genomför Strålsäkerhetsmyndigheten inte de systematiska riskbedömningar som behövs.

Det innebär att det är "oklart om de mest angelägna insatserna utförs", skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. 

– Strålsäkerhetsmyndigheten har inte utfört tillsyn i den utsträckning som efterfrågats. De har själva bedömt att det har funnits ett behov men ändå har det inte blivit tillräckligt, säger Annelie Jansson Westin, projektledare på Riksrevisionen.

Men Strålsäkerhetsmyndigheten delar inte Riksrevisionens uppfattning. Enligt Michael Knochenhauer, chef på Strålsäkerhetsmyndighetens avdelning för kärnkraftsäkerhet har de full kontroll över tillsynsinsatserna.

– Tillsynsandelen har inte ökat men den totala volymen jobb som vi gör som ska finansieras med tillsynsavgifterna har ökat avsevärt, säger han. Min åsikt i det här är att vi definitivt har en riskbaserad syn på vad vi gör, väljer att göra och prioriterar bort, säger han.

Orsaken till att de ökade anslagen inte använts fullt ut beror inte på att Strålsäkerhetsmyndigheten prioriterat bort tillsynen utan på att det vid vissa tillfällen varit svårt att rekrytera personer med specialkompetens.

Trots detta har tillsynen hållit en god kvalitét och gjorts i den utsträckning som krävs, enligt Knochenhauer. De avgifter som kraftbolag har betalat in till Strålsäkerhetsmyndigheten och som utgör en del av anslagssparandet kommer myndigheten att hantera.

– Det har resulterat i att det har utarbetats ett överskott, en skuld till de kraftbolag som betalat in avgifter. En inbetald avgift ska motsvaras av en motprestation, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".