Massgravar hittade.
Det är fortfarande oklart hur många personer det rör sig om. Foto: Elvis Barukcic/TT.

Nya massgravar hittade i Bosnien

Kvarlevor ska DNA-testas för att identifiera personerna
1:09 min

I Bosnien har två nya massgravar hittats, uppger landets institut för saknade personer. Fortfarande saknas flera tusen personer efter Bosnienkriget på 90-talet.

De två senaste massgravarna som hittades i förra veckan är två i raden av hundratals massgravar efter Bosnienkriget på 1990-talet. Efter kriget anmäldes över 31 500 personer saknade. De flesta har hittats i massgravar men fortfarande saknas 6 500 personer.

I de två senaste massgravarna har man hittat kvarlevor som nu ska DNA-testas för att kunna identifiera personerna. Men det är fortfarande oklart hur många personer det rör sig om. Offren tros vara bosniska muslimer.

En av massgravarna har hittats i bergiga områden i centrala Bosnien där över 200 civila män dödades i augusti 1992 av serbiska styrkor. Hittills har kvarlevor från 117 offer hittats och identifierats men ännu saknas 98 personer från området.

Den andra massgraven hittades i östra delarna av landet där man hittills grävt upp kompletta skelett från tio personer.

Över 100 000 personer dödades i Bosnienkriget som bröt ut 1992 och pågick fram till 1995.

Mer om Bosnien Hercegovina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".