Gustav Fridolin (MP) är utbildningsminister. Barnet på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.
Gustav Fridolin (MP) är utbildningsminister. Barnet på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani/Fredrik Sandberg /TT

Sex miljarder kronor till skolan

Ekots reporter: Det nya är att det handlar om extra pengar
2:32 min

Regeringen föreslår en infasning av ett nytt stöd på sex miljarder till skolan i budgeten. Pengarna ska fördelas efter behov för att bidra till att nå målet om en jämlik kunskapsskola.

– Vi ska inte acceptera att ojämlikheten växer i svensk skola. Skolkommissionen var tydlig i att staten måste ta större ansvar för jämlikheten i skolsystemet. Nu genomför vi fullt ut kommissionens första förslag, med ett starkt statligt system för likvärdig resursfördelning, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Det är inte sex miljarder totalt, förtydligar Fridolin till TT, som föreslås. Det är sex miljarder i nivåhöjning som ska fasas in med 1,5 miljarder 2018, 3,5 miljarder 2019 och till 6 miljarder 2020.

Ekots reporter Katarina Helmersson säger så här om dagens pressträff.
– Det här sa man redan under Järvaveckan i juni. Nyheten nu är att det inte ska vara några omflyttningar av pengar. Det här ska vara nya pengar.

– De vill fullfölja ett av de förslag som lagts fram av skolkommissionens. Man förstärker med sex miljarder kronor av statliga pengar till skolan. Det innebär att skolan nästa år får 1,5 miljarder kronor. Efter det ska det byggas ut fram till år 2020 och bli en nivå på sex miljarder.

Vad ska pengarna gå till?
– De ska gå till att öka jämlikheten i skolan. Pengarna ska fördelas enligt socioekonomiska uträkningar och skolor som till exempel ligger i socialt utsatta områden kan ta del av dem. Regeringen tycker sig se att ojämlikheten i skolan ökar och det är någonting som OECD också pekar på när det gäller den svenska skolan.

Finns det någon tidsplan?
– Ja, 1,5 miljard för 2018, 3,5 miljarder 2019 och 6 miljarder 2020 ska det vara fullt utbyggt. Men som alla vet är det valår nästa år och det är svårt att sia om vad som händer framöver.

Mer om Miljöpartiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".