Fn och människor som flyr i båt.
Nära 400 000 har flytt Burma. Foto: Mary Altaffer/TT och Adib Chowdhury/TT.

FN fördömer våldet mot rohingyas i Burma

"Uppmanar regeringen att se till att all militär aktion upphör"
2:23 min

För första gången på nio år diskuterades Burma inom FN:s säkerhetsråd i natt och i ett samstämmigt uttalande av de femton medlemmarna fördömdes våldet i Rahkaine som fått närmare 400 000 människor att fly över till Bangladesh.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi och hennes regering har inte kommit med någon officiell reaktion till säkerhetsrådets fördömande eller till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttalanden.

– Jag har fördömt attacken av ARSA mot gränsposterna men samtidigt hört flera mycket oroande rapporter om hur civila i Rakhaine staten utsätts för våld och övergrepp av säkerhetsstyrkorna, sa Antonio Guterres och fortsatte:

– Jag uppmanar regeringen att se till att all militär aktion upphör liksom våldet mot civila. Och att låta människor återvända till sina hem. sa FN:s generalsekreterare.

Så här långt har ingen reaktion på FN:s samstämmiga och tydliga uppmaning till Burmas regering kommit. Igår beslutade Aung San Suu Kyi att ställa in sin resa till New York och FN:s möten där. Skälet som angavs var att hon måste vara kvar i landet med anledning av krisen. Men hennes talesperson gick också ut med att Suu Kyi ska göra ett uttalande i nästa vecka om krisen i Rakhaine.

FN uppmanade också att så snabbt som möjligt genomföra de förslag för att förbättra situationen i Rakhaine staten som FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan kom med för två veckor sedan. Något Burmas regering sagt ska ske och i går presenterade president Htin Kyaw den kommitté som ska arbeta med frågan. I förslagen ingår bland annat medborgarskap för den utsatta folkgruppen rohingya.

Men just den frågan är ytterst känslig och något som de flesta i Burma motsätter sig. I ett uttalande av det militära partiet USDP tillsammans med lokala partier i Rakhaine kräver de att inget av Annans förslag ska införas och ingen utomstående ska lägga sig i Burmas inre angelägenheter. 

Australiens förre premiärminister Kevin Rudd har i ett uttalande på Buzzfeed News beskrivit hur Burma och dess ledare Aung san Suu Kyi nu går på en spänd lina mellan att å ena sidan förbättra situationen för rohingya och att å andra sidan inte ge militären en förevändning att åter ta över styret i landet.

– Konsekvenserna om hon snubblar kan bli katastrofala för alla i Burma, skrev Rudd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".