Stora moln där solen spricker igenom, över bostäder
Samordnare ska utreda hur stora städerna ska bli. Foto: Tomas Oneborg/TT

Forskare: Bra med olika syn på årsavgifterna i bostadsrätter

"då rimligt att små lägenheter har högre avgift"
1:47 min

Det kan skilja en hel del i avgifter mellan en liten nyproducerad bostadsrätt jämfört med en stor.

Carl-Johan Petri, forskare i prissättning vid Linköpings universitet tycker att i stort sätt ska vara upp till föreningen att bestämma om hur stora skillnaderna ska varaCarl-Johan Petri:

– Det måste finnas utrymme för många olika sätt för bostadsrättsföreningar att finansiera sina kostnader. I bland kan kvadratmeterpris vara rimlig fördelningsgrund, men för många andra kan det finnas annat som är mycket bättre. Och det är egentligen upp till de bostadssökande att välja vilken sorts förening de söker sig till.

I går berättade Ekot om en undersökning från Swedbank och Sparbankerna som visar att det finns föreningar där den minsta lägenheten betalar upp till 60, 70 procent mer i årsavgift per kvadratmeter jämfört med föreningens största lägenhet.

En förening kan själv bestämma avgifternas fördelning i sina stadgar förutsatt att den följer den så kallade likabehandlingsprincipen. Och kan betyda högre avgifter per kvadrat för små lägenheter.

– Om man till exempel har en förening med stora lägenheter som alla har egna tvättmaskiner och en liten tvättstuga. Då kanske det är rimligt att de små lägenheterna som inte har tvättmaskin och torktumlare har en proportionellt sätt lite högre avgift för att de är de som utnyttjar tvättstugan, säger Carl-Johan Petri.

Men frågan om vad som är rättvist går det att ha olika uppfattningar om. Carl-Johan Petri tror att olika sätt att ta ut avgifter passar olika föreningar.

– Då kan jag se en del föreningar där mätare eller avgiftssättning nära förbrukning skulle lösa en del spänningar grannarna emellan, där det finns resonemang att somliga överutnyttjar och andra tvingas betala. Och en annan förening, och det är väl en sådan jag skulle vilja bo i, där man värdesätter föreningslogiken och man betalar en så solidarisk och gemensam ganska likvärdig avgift oberoende av ytstorlek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".