Lån och bedrägerier finansierar terrorresor. Foto: Jonas Ekströmer/TT, STR/AP, Henrik Montgomery/TT
Polisen måste bli bättre på att samarbeta mot misstänkt terrorfinansiering, anser Bankföreningen. Foto: Jonas Ekströmer/TT, STR/AP, Henrik Montgomery/TT

Banker kritiserar samarbete mot terrorfinansiering

"Som att skicka in information i ett svart hål"
1:31 min

Polisen måste bli bättre på att samarbeta med banker och andra företag för att förhindra terrorfinansiering, anser Bankföreningen.

Ekot har i dag rapporterat att företagens anmälningar till polisen om misstänkt terrorfinansiering har ökat kraftigt de senaste åren.

Finanspolisen menar att ökningen av antalet anmälningar beror på att man har blivit bättre på att samarbeta med banker och andra finansinstitut.

Men Bankföreningen, som är bankernas och andra finansbolags intresseorganisation, menar att det finns brister i polisens arbete.

– Det bankerna och de andra finansiella företagen som omfattas av penningtvättslagen behöver för att göra ett bra jobb, det är kontinuerlig feedback, säger Sara Ekstrand, jurist på Bankföreningen.

Hon har själv jobbat på flera storbanker, och säger att polisen är dålig på att ge återkoppling till bankerna.

– Det är som att skicka in information i ett svart hål, säger hon.

Bland annat banker, mäklare, kasinon och växlingskontor har skyldighet att anmäla misstänkt penningtvätt till Finanspolisen.

Det totala antalet rapporter från företagen till polisen ökade med nästan 50 procent mellan 2014 och 2016. En särskilt kraftig ökning syns bland rapporterna om misstänkt terrorfinansiering.

Under årets sex första månader anmäldes 279 misstänkta fall. Som jämförelse anmäldes under 2014 totalt 27 fall.

Bankföreningen tycker att polisen behöver bli bättre på att ge återkoppling i alla anmälningar om misstänkt penningtvätt, inte bara när det handlar om misstänkt terrorfinansiering.

Om samarbetet med polisen förbättrades så skulle bankerna kunna ge ett bättre underlag till polisen, menar Sara Ekstrand på Bankföreningen.

– Det skulle säkert innebära mer träffsäkra rapporter. Det skulle innebära att man inte behöver misstänkliggöra kunder i onödan, säger hon.

Ekot har sökt polisen för en kommentar om kritiken från Bankföreningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".