Delad bild: blond ung kvinna, gamla rynkyga händer som håller om hantagen på en rollator.
Kristdemokraternas ledning med Ebba Busch Thor vill se ett riktat stöd till kommuner som klarar kraven. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Pontus Lundahl/TT.

KD: Äldre ska få hemtjänst av samma personer

Ebba Busch Thor: Otryggt när många olika besöker äldre
1:42 min

Kristdemokraternas ledning vill att de som får hemtjänst ska få det av ett begränsat antal biträden. Kommuner som lyckas med det ska få belöning från staten, säger partiledaren Ebba Busch Thor

– Det är så många äldre som upplever en väldigt stor otrygghet på grund utav att det är så många olika personer ifrån hemtjänsten som besöker dem, säger Ebba Busch Thor.

– En jämförelse mellan kommunerna visar att allt från fyra till 26 personer dyker upp vid de äldres tröskel. En del äldre säger till och med upp hemtjänsten därför att det är en sådan otrygghet, trots att de behöver den, säger Busch Thor.  

Förslaget från KD-ledningen innebär att kommuner som lyckas begränsa antalet personal till max tio under en två veckors period ska få pengar. KD vill satsa 800 miljoner kronor per år på det nya systemet.  

– Jag har själv varit ansvarig för äldreomsorgen och jag vet hur svårt det är för många kommuner att styra mot ökad kontinuitet, ökad trygghet och förutsägbarhet för de äldre. Jag tror att staten kan göra en insats här med ett riktat stimulansmedel för att få kommuner att arbeta med detta, säger Ebba Busch Thor. 

Förslaget ingår i ett större paket om vården, som partiledningen vill att rikstinget i oktober ska godkänna. Det är också den enda proposition som partiledningen presenterar för årsmötet.

Har du gått ifrån de hårda frågorna som "bomba IS" och hårdare straff till de mer mjuka frågorna?

– Nej. Vi har förnyat oss i våra hjärteområden, där ingår sjukvården och omsorgen. Men vi har också sett till att kristdemokratin inte begränsas, vi kommer att fortsätta föreslå fler poliser och skärpta straff. Det är en balans mellan dessa två delar som jag tror behövs i Sverige.

Var det obalanserat tidigare?

– Jag tycker att det fanns en outnyttjad potential när man enbart fokuserade på sjukvårdsfrågor tidigare, säger Ebba Busch Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".