Äldre kvinna använder bärbar dator
Äldre kvinna använder bärbar dator Foto: Anders Wiklund/TT

Därför vill allt fler jobba efter 65

"Det är så vansinnigt roligt"
1:57 min

Allt fler väljer att fortsätta arbeta efter 65. God hälsa och bra arbetsvillkor är viktiga drivkrafter. Det visar en ny forskningsrapport.

Framförallt bland de som driver egna företag är det vanligt skjuta på pensionen.

78-åriga Marga Ståhl driver en klädbutik i Djursholm utanför Stockholm tillsammans med sina döttrar och så här tänkte hon när hon fyllde 65.

– Det var ju så vansinnigt roligt. Jag kunde ju inte sluta, det fanns inte på kartan. Och som din egen så är det ju inte heller någon som säger: men gud ska du inte sluta nu, nu är du ju 65 utan du jobbar ju bara på för att du tycker att det är så kul, Marga Ståhl.

Och många resonerar precis som Marga Ståhl. Ny forskning där 20 000 personer mellan 65 och 74 år har tillfrågats om varför de valt att sluta eller fortsätta arbeta visar att de som valt att stanna i arbetslivet oftast gör det för att de trivs med sitt arbete, är friska och har ett jobb med viss flexibilitet.

De som valde att gå i pension gör det främst av hälsoskäl eller för att de anser att de har många andra meningsfulla och intressanta aktiviteter att syssla med utöver arbetet.

Bland de allra flesta handlar beslutet inte om ekonomi. En klar majoritet av de som fortfarande arbetade svarade skulle fortsätta göra det även om de vann fem miljoner.

Forskarna såg också att det var dubbelt så sannolikt för egenföretagare att fortsätta jobba efter 65 och att de som väljer att vara kvar på arbetsmarknaden i större utsträckning än andra har en extrovert personlighet.

Däremot fanns inget samband mellan lycka och arbete. Thomas Ericsson är en av forskarna bakom studien.

– Vi ställde ju den frågan om deras tidigare liv och livstillfredställelse men där kunde vi inte se någon större skillnad mellan de som har jobbat efter 65 och de som gick i pension tidigare.

Och även om 78-åriga Marga Ståhl har dragit ner lite på arbetstimmarna de tre senaste åren har hon än så länge inga planer på att sluta arbeta helt. Hon tror att fler över 65 skulle kunna fortsätta jobba.

– Alla våra kompisar är ju pigga de skulle ju mycket väl kunna fortsätta jobba istället för att sätta sig och spela bridge på eftermiddagen.

Studien har publicerats i Ekonomisk debatt och forskarna bakom är Dominique Axno, Thomas Ericsson och Anna Herbert från Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".