Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varning för investeringar i kryptofinansiering

Publicerat fredag 22 september 2017 kl 06.33
Bitcoinentreprenör: Just nu är det lite vilda västern
1:38 min
Bitcion uttagsapparat
Foto: TT

Att finansiera företag med teknik som hämtats från kryptovalutor som bitcoin växer kraftigt. Men nu varnar flera myndigheter för investeringsformen.

Att finansiera nystartade företag med teknik hämtad från kryptovalutor som bitcoin har vuxit kraftigt den senaste tiden.

Men myndigheter varnar nu för att investeringarna är mycket riskfyllda och det är tveksamt vad man får för dem. Bitcoinentreprenören Ludvig Öberg säger att de som investerar i dag inte har möjlighet att bedöma sina risker. 

– Just nu är det lite vilda västern. Som teknik kan det vara intressant att förkorta vägen mellan dem som har kapital och den som behöver kapital. Men tyvärr tycker jag det är för dålig transparens och det leder till att investerarna inte riktigt vet vilken risk de tar, säger Ludvig Öberg. 

Fenomenet kallas ICO, eller initial coin offering. Istället för aktier ger ett företag ut en slags digitala polletter som är knutna till företaget. Tanken är att man sedan kan handla med dem på samma sätt som med bitcoin eller ethereum och det blir en slags digital motsvarighet till aktiehandel. 

Under sommaren tog finansieringen av den här typen av projekt ordentlig fart. Mellan första april och sista augusti drog ICO:er in nästan 12 miljarder kronor enligt sajten Coindesk som bevakar marknaden. 

Men flera myndigheter varnar nu för att risken är mycket hög. Brittiska finansinspektionen FCA gick ut med en varning denna vecka och Kina har valt att helt stoppa handeln med ICO. 

Endast erfarna investerare som undersökt företaget noga och är beredda att förlora hela insatsen ska överväga en ICO, skriver FCA. 

Företagen är ofta i ett mycket tidigt skede, kvalitén kan vara låg och företagsidén ohållbar. Ibland är det rena bedrägerier. 

Vad man faktiskt får för sin investering varierar också. Ibland kan det handla om andelar i företaget. Men ofta handlar det om en slags polletter som kan användas för att betala för tjänsten när den väl är färdig. I några fall finns det inget synligt värde alls. 

Ludvig Öberg säger att många av de här investeringarna är kraftigt övervärderade. 

– Vi har sett projekt som tar in hundratals miljoner kronor utan att faktiskt ha en pilot eller liknande utan bara en idé. För mig är det alldeles för hög risk för att kunna ha den värderingen, säger Ludvig Öberg. 

Finansinspektionen i Sverige säger att den bevakar marknaden men har inte vidtagit några åtgärder än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".