Justitieminister Morgan Johansson (S). Flyktingar i gummibåt räddas.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Gränskontrollerna kan bli kvar

Justitieminister Morgan Johansson (S): Intressant
1:31 min

Det kan komma att bli möjligt för EU:s medlemsländer att ha kvar eller införa gränskontroller med hänvisning till terrorhot och säkerhetsskäl inom EU och det egna landet.

EU-kommissionen väntas lägga fram ett sådant förslag inom några veckor, men om det skulle innebära att den svenska regeringen vill ha kvar gränskontrollerna som infördes i november 2015, är oklart.

Sveriges justitieminister Morgan Johansson tycker dock att ett sådant förslag är intressant.

– Vi har haft ett antal terrorattentat de senaste åren, och det måste man också väga in. Och det handlar ju helt enkelt om att ha kontroll över vem som kommer in i vårt land. Är de efterlysta på något sätt? Finns det några terrorkopplingar till dem?

Det var för snart två år sedan, närmare bestämt i november 2015, som den svenska regeringen införde gränskontroller.

Skälet då var inflödet av flyktingar och migranter.

Sedan dess har antalet flyktingar och migranter in till EU minskat och nu under de sista sommarmånaderna i år har flykting- och migrantströmmarna över Medelhavet minskat till en bråkdel av hur det varit åren innan.

Därför är det inte längre möjligt, enligt EU-kommission, att använda just skäl som inflödet av flyktingar och migranter för att ha kvar gränskontrollerna.

Istället får man i så fall använda andra skäl, nämligen till exempel terrorhot.

Poliser i EU-länderna har de senaste tre åren utrett över 20 terrordåd, som i Stockholm och i Bryssel.

Morgan Johansson, som träffade EU:s andra justitieministrar i Bryssel i dag, vill ännu inte säga om de svenska gränskontrollerna kommer att förlängas med hänvisning till terrorhot.

– Det finns ju inte ens ett förslag från EU-kommissionen än, utan det måste vi bereda när det finns, och när vi se hur förslaget ser ut, vilka kriterier man sätter upp.

– Det är fortfarande en och en halv månad kvar innan det blir någonting av det, säger justitieminister Morgan Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".