Fettklump i London
I går hittades ett 130 ton tungt och 250 meter långt fettberg i London. Foto: Thames Water via AP/TT.

Tonvis med matfett proppar igen avlopp – även i Sverige

"Det är fruktansvärt, men en bra påminnelse"
1:51 min

Varje år spolas 10 000 ton matfett och annat ner i avloppen i Sverige. Det skapar proppar i vattenledningarna. Men vi har aldrig varit i närheten av det gigantiska fettberg på 130 ton som hittades i London i går.

Att kasta våtservetter och tamponger i toaletten eller hälla ut matfett i diskhon kan leda till stora problem med stopp i avlopp och pumpstationer som följd. I går hittades ett 130 ton tungt och 250 meter långt fettberg i London som blockerar vattenledningarna i staden.

– Det är fruktansvärt, det gör att man måste tänka till på vad man spolar ner och inte. Det är en bra påminnelse, säger Malin Svensson.

– Det låter inte bra, man ska tänka på vad man kan slänga där, säger Hasnae el Mkadem.

I Sverige har problemen med stopp i avlopp aldrig varit så omfattande som fettberget i London, men det finns exempel på rejäla proppar även här, det säger Anders Finnson, miljöexpert på branschorganisationen Svensk vatten.

– Problemet är vanligt i Sverige även om det inte blir stora klumpar som i London. Det är flera kommuner som drabbas av det här varje dag. Med driftstörningar och man får ge sig ut och spola bort de här stora propparna, säger Anders Finnson.

Vad är det vanligaste problemen som ni ser?

– Bland det vanligaste problemet är just att det blir mindre proppar i ledningsnätet, men inte att det blir helt stopp, säger Anders Finsson.

Varje år fastnar 10 000 ton blött skräp i rensgaller vid reningsverken. Det kan vara matfett, tops, våtservetter och ett och annat par strumpbyxor. Under tiden pumpen servas måste det orenade avloppsvattnet som kommer ledas ut i vattendrag. Även det är ett problem, enligt Anders Finnson.

– Om det är badsäsong förstör man badvattnet, det leds ut övergödande ämnen som kan leda till algblomning. Så det blir ju en väldigt dålig vattenmiljö, säger han.

Sedan flera år pågår kampanjer för att få folk att tänka efter vad de sköljer ner i avloppet, vissa bostadsrättsföreningar har delat ut trattar för att överblivet fett ska kunna hällas i flaska och lämnas till återvinningen, ledningar spolas för att förebygga proppar och många kommuner har infört fettavskiljare på restauranger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".