Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Anna Carlstedt, och en bild på flera personer i kängor på ett torg.
Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Anna Carlstedt, håller med om att Kunskapshusens verksamhet kan förbättras. Foto: Fredrik Sandberg / TT, Patrick Sörquist/TT

Kritik mot arbetet mot våldsbejakande extremism

1:50 min

De så kallade Kunskapshusen som samordnar arbetet mot bland annat IS-terrorister borde bli bättre på att samarbeta med Säpo, visar en utvärdering från Högskolan i Dalarna.

– En del kunskapshus skulle behöva mer samarbete med polisen och det skulle behövas någon kanal till psykiatrin, säger Liselotte Frisk, professor i religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna, som har varit projektledare för utvärderingen.

Även samarbetet mellan Kunskapshusen och Säkerhetspolisen, Säpo, borde förbättras, menar hon.

De så kallade kunskapshusen är projekt i Stockholm, Göteborg, Borlänge och Örebro som ska försöka öka de olika aktörernas samarbete mot våldsbejakande extremism. Projektet lanserades i november 2015 av den dåvarande samordnaren Mona Sahlin.

Nu har Kunskapshusen utvärderats för första gången, och genomgången visar alltså på flera brister. Granskningen visar bland annat att personerna i projektet har en otydlig definition för vad våldsbejakande extremism egentligen är.

Liselotte Frisk poängterar att trots bristerna så har mycket av kunskapshusens arbete varit bra.

– Jag tycker att kunskapshusen har gjort väldigt mycket som är väldigt bra. Sedan har de ju inte varit igång mer än ungefär ett år och det betyder ju att finns utrymme för förbättring, säger hon.

Regeringens samordnare för våldsbejakande extremism, Anna Carlstedt, säger så här om kritiken:

– Det finns möjligheter till utveckling och Kunskapshusen är tänkta att fungera som ett centrum för kompetens men också för metodutveckling.

De fyra Kunskapshusen har delvis olika fokus. I Örebro och Göteborg betraktas jihadism som den mest akuta formen av extremism. I Borlänge ses behovet ligga i att möta Vit makt-miljön.

Stockholm uppger att såväl jihadism, högerextremism och vänsterextremism utgör tydliga hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista