En person håller i kartor med olika läkemedel.
Foto: Gorm Kallestad/TT

Politiskt spel kan avgöra var EU-myndighet hamnar

19 EU-länder har ansökt om att få EMA efter brexit
2:02 min

EU-kommissionen vill inte gradera de länder som ansökt om att få ta över EU:s läkemedelsmyndighet EMA, något som kan missgynna Sverige.

Innan september månad är slut ska EU-kommissionen presentera sin granskning av de 19 EU-länder som vill ta över det prestigefulla uppdraget att hysa EMA. Läkemedelsmyndigheten godkänner alla läkemedel som får säljas inom unionen och har 900 anställda.

Kampen om att få ta över den från britterna är stenhård och kommissionen vill alltså inte rangordna ansökarländerna, något som kan missgynna Sverige som lyft fram landets kompetens på läkemedelsområdet. Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson beklagar att kommissionen väljer en så försiktig väg.

– Vi tycker egentligen att det är synd. Kommissionen har en ställning som en slags oberoende instans, som kan utvärdera på ett objektivt sätt, på vilka orter den här myndigheten kan utvecklas bäst.

När kommissionen nu inte gör det ökar risken att det blir politiska avvägningar och inte de noggrant uppställda kriterierna som avgör hur medlemsländerna röstar i frågan den 20 november. Ekot har tidigare berättat att minst motsvarande 50 heltidstjänster jobbar med Sveriges kampanj för att få hit EMA.

Lars Danielsson säger att svenska Läkemedelsverket redan jobbar mycket tillsammans med myndigheten och att man därför skulle klara att fortsätta arbetet utan avbrott i verksamheten, när britterna lämnar unionen i mars 2019.

– Det är en myndighet som har utvecklats till att bli väldigt, väldigt viktig. Jag hoppas och tror att det här inte bara ska bli föremål för ett slags politiskt rackarspel i slutändan, utan att alla tar sitt ansvar, säger Lars Danielsson.

Amsterdam och Milano nämns just nu oftast i spekulationerna, tillsammans med Köpenhamn och Stockholm.

– Jag tror att vi har en god möjlighet. De omdömen vi får från olika håll är generellt sett väldigt positiva. Men det finns också ett antal irrationella moment i en sådan här process.

– Det enda vi kan göra nu är att försöka presentera det vi har att erbjuda, på ett objektivt och sakligt sätt. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Lars Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".