Regeringen föreslår fördubbling av tandvårdsbidrag

2:03 min

Det ska bli billigare att gå till tandläkaren. I höstbudgeten som presenteras nästa vecka föreslår regeringen en fördubbling av tandvårdbidraget. Det här var ett av Vänsterpartiets krav i budgetförhandlingarna.

– Vi vet ju att många som har ont om pengar och låg lön, de går inte till tandläkaren, fast de vet att de behöver. Man har inte råd. Det kommer sist, andra saker får komma före. Och vi vill att alla, oavsett inkomst, ska ha råd att undersöka sina tänder och laga sina tänder, och därför dubblar vi tandvårdsbidraget, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Var det här lätt eller svårt att få igenom i förhandlingarna?

– Ingenting är helt lätt i förhandlingsrummet. Men det här är något som vi i Vänsterpartiet verkligen har slagits för, och nu är vi väldigt glada att vara överens med regeringen om att få göra det här.

Barn och unga har rätt till avgiftsfri tandvård. För att fler vuxna regelbundet ska gå till tandläkaren finns ett statligt bidrag - på upp till 300 kronor per person och år.

Summan betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten - men patienten bestämmer själv om pengarna ska användas till att betala för behandlingen.

I den kommande budgeten - som läggs fram på onsdag - föreslår alltså regeringen och Vänsterpartiet att det allmänna tandvårdsbidraget ska fördubblas, från och med den 15 april nästa år.

Det betyder att den som är mellan 23 och 29 år eller från 65 år och uppåt får 600 kronor om året. Och tandvårdsbidraget för den som är mellan 30 och 64 år höjs till 300 kronor per år.

Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag vet ju att det här kommer att göra stor skillnad för tiotusentals människor i Sverige som med lättnad kan tänka. "Då har jag råd att gå till tandläkaren, jag slipper gå med värk, jag slipper gå med oro", och det är så ett välfärdssamhälle ska fungera.

Granskningar har ju visat att många inte känner till att det här tandvårdsbidraget finns. Vad kan ni göra åt det?

– Jag hoppas att den här nyheten gör det lite mera känt. Det är ju så att alla har det här tandvårdsbidraget. Man kan använda det under två år. Man kan skjuta upp det under ett år, och det gör ju att väldigt många nu kommer att få hela kostnaden eller nästan hela kostnaden för en undersökning täckt, att man kan gå till tandläkaren utan kostnad, säger Jonas Sjöstedt.

Förslaget att höja tandvårdsbidraget beräknas kosta ungefär 750 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista