Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

C och L backar – väcker inte misstroendevotum mot Hultqvist

Annie Lööf: Ny information har framkommit
2:34 min
Peter Hultqvist, Annie Lööf och Jan Björklund.
Peter Hultqvist (S) , Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: TT.

Centerpartiet och Liberalerna backar från hotet om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Kristdemokraterna och Moderaterna väljer motsatt riktning och har nu formellt lämnat en misstroendeförklaring i riksdagen.

Centerpartiet och Liberalerna bestämde sig i eftermiddags för att inte stödja en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Jag tycker att det är viktigt, som ansvarstagande politiker, ha på fötterna när man använder riksdagens skarpaste verktyg. Då är det viktigt att det finns sakliga skäl när man använder misstroendevotum. Det fanns i juli med den information vi hade då. Sedan dess har ny information framkommit som innebar att statsministerns kansli och närmaste medarbetare kände till det här innan försvarsministern, och då faller vår sakliga grund, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Men Peter Hultqvist satt ju ändå tillsammans med statsministern i det säkerhetspolitiska rådet och sade inget, det står väl ändå kvar?

– Peter Hultqvist har agerat mycket klandervärt och det finns skäl för kritik. Däremot är det inte tillräckligt starka skäl för att fälla honom i en misstroendeomröstning. Det krävs lite sans och balans i det politiska samtalet, säger hon.

Inte heller Liberalerna stödjer en misstroendeförklaring och partiets ledare Jan Björklund har delvis samma förklaring som Annie Lööf.

– Eftersom vår kritik mot försvarsministern var att han inte hade dragit i den stora larmklockan, så får man säga att den bedömningen av försvarsministerns agerande påverkas av att det nu visar sig att statsministerns absolut närmaste medarbetare redan hade informationen, säger Jan Björklund.

Moderaterna och Kristdemokraterna har valt en annan linje. Under eftermiddagen väckte de två partierna formellt en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker fortfarande att grunden för kritiken mot försvarsministern finns kvar.

– Vi håller fast vid vårt ord och anser inte att läget har förändrats, säger hon.

Jessica Polfjärd lämnade begäran om misstroendeförklaring för Moderaternas räkning.

– Skälen kvarstår som vi angav i somras när vi riktade misstroende mot tre statsråd. Vi tycker inte att informationen som framkommit efter det är tillräckligt tungt vägande för att det skulle ändra vår uppfattning, säger hon.

Försvarsminister Peter Hultqvist är glad för att han nu kan sitta kvar på sin post.

– Jag känner att det är viktigt och förtroendeingivande att kunna fortsätta som försvarsminister och jag kommer göra, även fortsättningsvis, allt för att göra ett så bra arbete som möjligt. I det arbetet ingår även samarbete med andra partier. Det har vi gjort på ett bra sätt under den tid som har varit med våra försvarsöverenskommelser, och det vill jag vårda och fortsätta, säger försvarsministern.

Dagens besked innebär att den borgerliga Alliansen nu trots långa förhandlingar inte kan hålla ihop och är en fråga som har fått stor uppmärksamhet. Och frågan är vad det betyder för Alliansen.

– Under flera veckor har vi analyserat och värderat den nya informationen och har landat i olika slutsatser, säger Annie Lööf.

Betyder det att ni fortsätter att vara splittrade i andra frågor också?

– Nej det här innebär att vi tycker lite olika och har landat lite olika i slutsatsen hur vi ser på misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist.

Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg lyfter fram en annan faktor som gjort att Centerpartiet och Liberalerna backar från en misstroendeförklaring.

– Det gick inte att driva hem den här aktionen mot Peter Hultqvist i opinionen. Även i den borgerliga väljaropinionen, i Alliansväljarnas hjärtan, finns det en skepsis i mot den här idén och det har inte lönat sig. Därför väljer man nu att backa, säger Tomas Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".