Ekots kommentator Tomas Ramberg om splittringen inom Alliansen.
Ekots kommentator Tomas Ramberg om splittringen inom Alliansen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Micke Grönberg/Sveriges Radio

Analys: Alliansen snubblade när den inte fick

Tomas Ramberg: Alliansen demonstrerar återigen sin oenighet
2:55 min

Just när de borgerliga partierna verkade ha samlat sig till gemensam aktion efter sin värsta politiska vår i mannaminne sprack de igen. Den it-affär som skulle signalera politisk offensiv tog en neslig vändning, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Försvarsminister Peter Hultqvist såg ut som en mätt, nöjd och belåten katt när han mötte journalisterna utanför riksdagens plenisal i eftermiddags.

Han hade just fått det överraskande beskedet att han får vara försvarsminister även nästa vecka. Allianspartierna sprack mitt itu och det finns inte längre någon riksdagsmajoritet för att avsätta Hultqvist.

Minst lika nöjd är förstås statsminister Stefan Löfven. När allianspartierna i somras attackerade hans regering såg det nattsvart ut för Löfven. Han svarade med att peta i den enda spricka han kunde skönja i alliansmuren, den bräckliga enigheten om att fälla försvarsminister Peter Hultqvist.

Löfven visste att försvarsministern var populär i breda allianskretsar och tvingade Alliansen att våndas genom att vägra avsätta honom. Löfven har anklagat de borgerliga för att ägna sig åt ett "förbaskat politiskt spel" men den här gången var det statsministern själv som spelade skickligast.

Allianspartierna trodde att de äntligen hittat en fråga där de kunde demonstrera sin samlade beslutsamhet att opponera hårt mot regeringen.

Äntligen kom en möjlighet att ta sig ur den söndring som drabbat borgerligheten efter Moderaternas besked om att de är beredda att regera även om det måste ske med Sverigedemokratiskt stöd.

Men i stället för nytändning slutade historien med en pinsam demonstration av Alliansens oförmåga att komma överens.

I bakgrunden finns den regeringsfråga som spökat för borgerligheten ända sen decemberöverenskommelsen slöts vintern efter valet 2014.

Den borgerliga väljaropinionen klarar inte att hålla samman inför trycket från Sverigedemokraternas opinionsframgångar och allra känsligast har Moderaternas och Kristdemokraternas aktivister varit.

Sammanbrottet för Alliansens försök att avsätta Hultqvist är därför också en seger för Jimmie Åkesson.

Liberalerna och Centern framhåller att situationen förändrats av att statsministerns statssekreterare visat sig veta mera om it-skandalen än vad som tidigare varit känt.

Men minst lika viktigt för partiernas reträtt i misstroendefrågan är att de inte klarade att få opinionens stöd för att gå vidare. De borgerliga har inte vunnit några väljarsympatier på affären och stödet för Hultqvist finns långt in i alliansväljarkåren.

På samma sätt är det trycket från de egna som förklarar att Moderaterna och Kristdemokraterna väljer att stå fast.

Det hade varit mycket plågsamt för moderata och kristdemokratiska riksdagsledamöter att passivt se på om Sverigedemokraterna ensamma stått fast vid att avsätta Hultqvist.

Då skulle Jimmie Åkesson få ett helt vattenfall på den kvarn han gärna vevar. Den om att SD är den enda riktiga oppositionen.

De borgerliga försöker nödtorftigt limma ihop spillrorna av sin nyvunna beslutsamhet genom att peka på Konstitutionsutskottets granskning av statsministerns roll och samtidigt hålla öppet för att nästa sommar avsätta Stefan Löfven om granskningen utfaller till hans nackdel.

I det läget återstår bara en semester fram till det riksdagsval där väljarna ändå ska ta ställning till Löfvens framtid.

Relaterat

Mer om It-skandalen på Transportstyrelsen

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".