Skylt med texten "Välkommen till Ringhals kärnkraftverk"
Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT.

Vattenfall massanställer till kärnkraften

Dag Svensson, Vattenfall: Det går bra för Sverige
1:29 min

Runt 300 nya medarbetare, främst ingenjörer, ska anställas av Vattenfall. Företaget säger att ett stort behov av nyanställningar kommer att finnas i flera år framöver.

Bakgrunden till det stora behovet av ny personal inom Vattenfalls kärnkraftsverksamhet förklaras vara att företaget behöver säkra det tekniska kunnandet inför kommande pensionsavgångar.

Förutom de nu aviserade 300 nyrekryteringarna kommer omkring 200 personer behöva anställas årligen de kommande åren.

– Det finns en bra framtid inom kärnkraften. Efter energiöverenskommelsen blev det tydligt att kärnkraften kommer att behövas under en lång tid framöver vilket innebär att vi nu kan ta de investeringarna. Då behöver vi också fylla på med bra tekniska ingenjörer, säger Dag Svensson som är HR-chef på Vattenfall.

Det är främst olika typer av ingenjörer som behöver anställas, både civil- och högskoleingenjörer men också gymnasieingenjörer. De nya jobben kommer att utlysas i flera delar av landet, men framför allt vid kärnkraftsverken Ringhals och Forsmark.

Men det kan bli svårt att fylla alla platser för arbetsmarknaden är överhettad och det finns för få ingenjörer i Sverige, tycker Dag Svensson.

– Det finns fler arbetstillfällen än det finns arbetstagare och det innebär att det går bra för Sverige, säger han.

Varför ska en ung nyexad ingenjör lockas av en kärnkraftsverksamhet när annan typ av förnyelsebar energiproduktion beskrivs vara framtiden?

– Kärnkraften är väl också framtiden, åtminstone under väldigt lång tid framåt. Vi ser att man har möjlighet att faktiskt producera kanske runt 40 procent av Sveriges el på ett fossilfritt och klimatsmart sätt och inom kärnkraften finns utvecklingsmöjligheter, säger Dag Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".