Nordkorea
Arkivbild. Foto: STR/TT.

Nordkorea har avfyrat en ny robot

Slog ner i havet omkring 370 mil från Pyongyang
1:45 min

Nordkorea sköt tidigt i morse upp en ny robot som flög över Japan.
Den senaste förbjudna provskjutningen kommer som ett svar på nya FN-sanktioner mot Nordkorea och som ett led i en militär upprustning i området. Enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap avfyrades roboten från ett område nära Pyongyang.

Strax före klockan sju på morgonen lokal tid avfyrades en nordkoreansk robot i riktning mot Japan, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

I norra Japan har invånare fått varningsmeddelanden i sina mobiltelefoner där de uppmanades att söka skydd. Japanska regeringen fördömer i kraftfulla ordalag vad de kallar Nordkoreas senaste oacceptabla provokation.

Enligt sydkoreansk militär beräknas platsen för provskjutningen ha varit Sunan som också är Pyongyangs internationella flygplats. Mindre än tre timmar senare lyfte ett civilt reguljärt flygplan på väg till Peking, en samordning som kan ha gjorts av militären för att avskräcka USA eller Sydkorea från att försöka förhindra provskjutningen, enligt NK Watch.

Den nordkoreanska testroboten flög över den japanska ön Hokkaido och slog ner i havet omkring 370 mil från Pyongyang.Det visar precis som en liknande provskjutning i augusti i år att Nordkoreas militär nu har kapacitet att nå USA:s militärbas Guam.

Sex minuter efter Nordkoreas provskjutning ska Sydkoreas militär ha provskjutit två av sina egna robotar från en plats nära gränsen. En av dem misslyckades, medan den andra ska ha träffat ett mål i havet omkring 25 mil bort. Det motsvarade på ett symboliskt sätt avståndet till platsen utanför Pyongyang som användes för morgonens provskjutning i norr.

Sydkoreas president Moon Jae-in har sammankallat det nationella säkerhetsrådet för att diskutera robottestet. Under fredagen kommer FN:s säkerhetsråd hålla ett extrainkallat möte med anledning av robottestet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömer Nordkoreas nya robottest. Så här skriver hon på Twitter: 

Tidigare i veckan infördes skärpta FN-sanktioner mot Nordkorea efter landets kärnvapenprov den 3 september, bland annat infördes begränsningar i landets oljeimport och ett stopp för textilexporten.

Nordkorea fördömer både FN:s senaste sanktioner mot landets kärnvapenprogram och den senaste uppgraderingen av ett nytt amerikanskt robotförsvar i Sydkorea.

Efter den senaste nordkoreanska kärnprovsprängningen i början av september installerades ytterligare fyra avfyrningsramper på den så kallade THAAD-basen i sydkoreanska Seongju.

Enligt ett uttalande i det statskontrollerade nordkoreanska mediet Uriminzokkiri i dag anser makten i Nordkorea att Sydkorea konspirerar tillsammans med USA för att kunna invadera Nordkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".