Delad bild: Man som höjer ett finger och flyktingar som kliver av en båt i en flod.
Filippo Grandi, FN:s flyktingskommisarie ger Bangladesh en eloge för att de tagit emot flyktingar trots egna enorma utmaningar. Foto: Markus Schreiber/TT, Munir Uz Zaman/TT.

UNHCR-chef: Extremt våld i Burma

FN:s Flyktingkommissarie Filippo Grandi intervjuas av vår migrationskorrespondent
2:24 min

Massflykten av rohingyer från Burma till Bangladesh fortsätter. En tredjedel av folkgruppen har jagats från sina hem och FN:s olika biståndsorgan försöker nu nå fram med hjälp till vad som ses som en av de senaste årens största humanitära flyktingkriser.

– Våldet i Rakhinestaten är helt uppenbarligen extremt. Antalet personer som flyr över gränsen till Bangladesh är det högsta på många, många år, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie och tillägger att det dessutom är tusentals rohinghyer som är fast i fickor inne i området och som inte kan fly.

Närmare 400 000 rohingyer har på bara tre veckor tagit sig ut från Burma. FN-chefen understryker att en partssammansatt kommission, Rakhines's rådgivningskommission, i somras enades om rekommendationer för en samexistens mellan muslimska rohingya och buddister och bland dessa fanns också den avgörande frågan om att ge de statslösa rohingyerna medborgarskap.

Rekommendationerna antogs av Burmas regering i augusti. Vad säger han då om att landets ledare Aung San Suu Kyi hittills varit tyst?

– Regeringen har förstås ansvar för sina medborgare och deras säkerhet, svarar han diplomatiskt och vill inte kommentera hennes agerande.

– Rekommendationerna utgör vägkartan att följa framöver, fortsätter Filippo Grandi.

I dagarna flygs nu rader av hjälpsändningar in i Bangladesh och fler och fler internationella medarbetare är på plats, men det löser ju inte grundproblemet, understryker han. Att hjälpen dröjt beror delvis på att Bangladesh tidigare självt velat behålla kontrollen, så FN-chefen ger nu Bangladesh en eloge för att landet fortsätter att hålla gränsen öppen.

– Låt oss inte glömma att Bangladesh är ett land med enorma utmaningar med fattigdom och klimat, och ändå har landet hållit sina gränser öppna för flyktingar från Rakhine, säger Filippo Grandi. 

Relaterat

Mer om Myanmar (Burma)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".