Löfven och Åkesson
Foto: Maja Suslin/TT

Misstroende mot Löfven röstas ner

Moderaterna: Ska inte tolkas som att vi frikänner statsministern
2:02 min

Riksdagen avvisade i dag den misstroendeförklaring som Sverigedemokraterna riktat mot statsminister Stefan Löfven med anledning av hanteringen av it-skandalen vid Transportstyrelsen.

– 43 ja, 136 nej, 155 ledamöter avstått från att röstat. Jag kan då konstatera att kammaren har avslagit yrkandet om misstroendeförklaring mot statsministern, sade Urban Ahlin, riksdagens talman, tidigare i dag.

Socialdemokraterna och miljöpartiet röstade nej, Sverigedemokraterna ja och övriga partier la ner sina röster.

Allianspartierna var till skillnad mot i går när det gällde försvarsminister Peter Hultqvist, helt eniga om att dom inte ville avsätta Stefan Löfven.

En fällning skulle ha inneburit att hela regeringen hade avgått.

– Att vi avstår i dag ska inte tolkas som att vi i någon del frikänner statsministern från ansvar för säkerhetskrisen och hanteringen av densamma, sade Jessica Polfjärd, Moderaternas gruppledare.

Moderaterna var dock inte helt eniga. En av dom moderata riksdagsledamöterna röstade för misstroendeförklaringen mot Statsminister Stefan Löfven och gick emot partilinjen. Det var Finn Bengtsson.

– Mina väljare kommer då i konflikt med vad riksdagsgruppen uttrycker. Då hamnar jag i det delikata läget, ska jag stå upp för de som faktiskt valt mig eller för den riksdagsgrupp som inte valt mig? Jag tycker att svaret är ganska enkelt, jag står upp för de väljare som valt mig.

Var du ensam om det här ställningstagandet?

– Nej det upplever jag att jag inte var. Jag var ensam i kammaren men det fanns sådana som borde ha varit där och röstat, som inte var där, säger han.

Den borgerliga alliansen fortsätter att vara splittrad när det gäller försvarsminister Peter Hultqvist.

Moderaterna och Kristdemokraterna riktade i går kväll en misstroendeförklaring honom. Den kommer att röstas om i riksdagen på tisdag i nästa vecka.

Men det finns ingen riksdagsmajoritet bakom och frågan är varför Moderaterna ändå lägger förslaget.

– Vi tycker att det här är ett tillfälle där det är väldigt viktigt att både Kristdemokraterna och Moderaterna får fullfölja sin linje därför att det var det vi sade i somras, och vi tycker inte att skälen till att backa ur det här är tillräckligt goda, säger Jessica Polfjärd.

Relaterat

Mer om Svensk politik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".