Regeringskris på Island – ett parti lämnar

På Island har en regeringskris seglat upp i natt. Ett av koalitionspartierna, Ljus Framtid, har beslutat att lämna regeringssamarbetet. Regeringen förlorar därmed sin majoritet i parlamentet Alltinget.

Avhoppet kommer efter anklagelser om att statsminister Bjarni Benediktsson ska ha försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare som är vän med statsministerns pappa.

Mannen dömdes 2004 för mångåriga sexövergrepp mot sin styvdotter. Statsministerns pappa har undertecknat ett rekommendationsbrev om att hans vän, den dömde mannen, ska "återfå sin heder" i juridisk bemärkelse. I ett annat uppmärksammat fall har en tidigare advokat fått rätt att återuppta sitt arbete efter att, på liknande sätt, ha fått till ändringar i sitt belastningsregister.

Statsminister Benediktsson ska ha fått information om brevet i juli i år, men hållit det hemligt, trots att bland annat isländsk media har försökt få fram information om historien.

Partiet Ljus framtid meddelade i natt, på sin Facebooksida, att den här historien gör att man vill lämna regeringskoalitionen. "Skälet för denna splittring är en allvarlig förtroendeklyfta inom regeringen".

Regeringskoalitionen, som kom till i vintras, har bestått av konservativa Självständighetspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn) och de liberala partierna Ljus Framtid (Björt framtíð) och Reformpartiet (Viðreisn).

De tre partierna har totalt 32 av 63 mandat i parlamentet Alltinget. Ljus framtid har fyra av dessa mandat. Avhoppet innebär alltså att regeringen förlorar sin parlamentariska majoritet.

Enligt public service-bolaget RÚV begär partiet Viðreisn nyval. Island hade val till Alltinget senast för mindre än ett år sedan, den 29 oktober 2016.

Det folkliga förtroendet för Islands politiker har rasat efter landets enorma bankkrasch 2008.

En källa inom Ljus framtid uppger för nyhetsbyrån Reuters att statsministerns troliga försök att mörklägga historien var droppen som fick bägaren att rinna över för partiet. "Korruptionen och oärligheten är helt otroliga", säger källan till Reuters.

Detta är en uppdaterad version av artikeln. I en tidigare version hade vi dessvärre en felaktig uppgift om att isländska statsministerns pappas vän var tidigare advokat. Det gäller ett annat, snarlikt fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".