Efter robottestet: Fler sydkoreaner positiva till kärnvapen

3:31 min

Sydkoreas president Moon Jae-in har uttalat sig i hårda ordalag efter att Nordkorea tidigt i morse skjutit upp en ny robot. Presidenten gick till val på att ha en dialog med Nordkorea, men nu låter det helt annorlunda.

– Han sade i morse att det är omöjligt att ha en dialog med Nordkorea under de här premisserna, säger vår korrespondent Hanna Sahlberg. 

– Han hade verkligen riktat in sig på att göra om politiken, efter en lång tidsperiod med konservativt styre i Sydkorea. Men han har fått väldigt mycket kritik för det här nu.

Speciellt politiker och väljare från den konservativa sidan tycker att den relativt nyvalde presidenten har visat sig vara alltför slapphänt mot Nordkorea.

Det finns numera ett ganska stort stöd i Sydkorea för att till och med ta in amerikanska kärnvapen som skydd mot Nordkorea. Enligt några färska opinionsundersökningar kan över sextio procent av väljarna tänka sig att stödja att USA för in kärnvapen i landet. 

– Det är något som går helt och hållet mot presidentens politik, säger Hanna Sahlberg.

Sydkorea har inte haft kärnvapen stationerade på sitt territorium sedan kalla krigets slut, då USA och Ryssland drog tillbaka sina kärnvapen från olika delar av världen. Efter det nya robottestet – test nr 14 bara i år – har nu alltså en helt ny debatt kommit i gång.

– Opinionen i Sydkorea påverkas naturligtvis av det här, och det pressar den ganska nyvalde presidenten som i nästa vecka ska tala i FN och lägga fram sin nya politik, säger Hanna Sahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista