Bostadsbyggande.
Produktionen av nyproducerade lägenheter väntas i år bli det högsta sedan miljonprogrammets dagar. Foto: Tomas Oneborg/TT

Rabatter ska sälja bostadsrätter

Sveriges byggindustrier: Utbudet är stort
1:57 min

Det kommer fler och fler signaler om att det tar längre tid att sälja nyproducerade lägenheter.

Bostadsutvecklingsbolaget Lillskär planerar att bygga 69 bostadsrätter i Norra Hamnen i Sundsvall - och erbjuder nu två årsavgifter för att locka spekulanterna. Det säger Lillskärs vd Tore Berglund.

– Här har vi gått ut och sagt att vi erbjuder alla kunder som tecknar kontrakt två årsavgifter. Men det är inte så att det stått folk på kö för att boka upp sig.

– Vi sa att det är de 40 första som tecknar sig. Vi nådde inte upp till det och sedan har vi förlängt den kampanjen till sista november.

I Sundsvall är det flera nya byggprojekt som konkurrerar med varandra. Och Lillskär behöver sälja fler lägenheter på förhand för att kunna dra i gång bygget - annars tvingas företaget lämna tillbaka marken till kommunen.

Tore Berglund konstaterar att många spekulanter är avvaktande i dag.

– Det kan finnas en viss oro kring diskussionen om att det byggs för mycket - och bostadsbubbeldiskussionen som figurerar i medierna. Det påverkar också Sundsvallsborna, som jag ändå vill hävda inte är i den situationen.

Fortfarande är det bostadsbrist på många håll och bostadsbyggandet går på högvarv. Produktionen av nyproducerade lägenheter väntas i år bli det högsta sedan miljonprogrammets dagar och hittills har också det mesta som producerats sålts redan på ritbordet.

Men under senare tid har det gått trögt med försäljningen på flera orter.

Att räntorna snart väntas stiga kan förstås spela in liksom förslaget om en skärpning av amorteringskravet, men Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, pekar också på det kraftigt ökade utbudet.

– Dels måste man titta på begagnademarknaden, det är ett ganska stort utbud där också vilket avspeglas i nyproduktionsmarknaden. Överlag ett stort utbud och att kunderna är osäkra inför framtiden är indikationer på att det håller på att ändra sig.

På vilket sätt håller den på att ändras?

– Att vi kanske kommit till en väldigt hög produktionstakt och att marknaden nu börjar mättas, säger Björn Wellhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".