Delad bild: Kyrka i motljus och präst med knäppta händer
Foto: Henrik Montgomery/TT, Lars Pehrson/TT.

Helgarbete knäckfråga i prästkonflikten

Arbetsgivarna: Vi behöver inte särregler för prästerna
1:40 min

Det var arbetstidsfrågor som fick förhandlingarna mellan Kyrkans Akademikerförbund och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation att stranda i veckan.

– Jag har aldrig varit med om att folk har hört av sig på det sätt de har gjort. Antingen vill de sluta eller gå ut i strejk, eller i vart fall vill de inte att vi ska acceptera det bud som ligger, säger Bror Holm, förbundsordförande i Kyrkans Akademikerförbund.

Sex olika fackförbund började förhandla med Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation i våras, och i maj var alla avtalen klara utom det med Kyrkans Akademikerförbund. Det är helgarbete och obekväma arbetstider för prästerna som är knäckfrågan.

I dag har prästerna bland annat rätt till två fridagar i veckan och femton dagar ledigt under året som kompensation för alla helger som ingår i arbetet. Det vill nu arbetsgivaren ta bort enligt Bror Holm.

– Nu tas den möjligheten bort och präster får årsarbetstid vilket innebär att präster kan arbeta sju dagar i följd i 20 veckor.

Arbetsgivarna menar att de nya arbetstidsreglerna ska bli enklare och enhetligare. 

– Vi behöver enklare regler, vi behöver inte särregler för prästerna. För man ska kunna jobba i olika arbetslag och inte med olika arbetstider, så det är en viktig fråga för Svenska Kyrkan, säger Cecilia Herm, förhandlingschef för Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation som nu har valt att inte fortsätta förhandla.

– Eftersom Kyrkans Akademikerförbund har gått ut med väldigt högt tonläge och visat upp vårat arbetsmaterial innan det är färdigförhandlat så har det allvarligt försvårat förhandlingsläget, så just nu tror jag det är svårt att fortsätta förhandlingarna, säger Cecilia Herm.

Tills vidare gäller nu det gamla avtalet mellan parterna, med sju dagars uppsägningstid. Det är bara om det slutar gälla som en strejk kan bli aktuell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".