Bilden visar en kvinna som sitter vid ett bord, med papper från Kronofogden framför sig. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio.
De som krävts på pengar har inte protesterat. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio

Man i Sydafrika kopplas till misstänkta bluffbolag hos Kronofogden

"Kan vara till viss hjälp i polisutredningen"
1:46 min

Kronofogden kommer att börja driva in pengar åt vad man tror är bedragare. Orsak: en av personerna bakom de misstänkta bluffbolagen har identifierat sig.

Förra sommaren polisanmälde Kronofogden ett antal bolag som skickat in krav på vad man tror är påhittade skulder med höga räntor, som man vill att Kronofogden ska driva in åt dem.

Pengarna krävs av redan svårt skuldsatta personer som inte har protesterat. Eftersom de inte har gjort det, har skulderna blivit fastställda och Kronofogden blivit skyldig att driva in dem.

Vilka som ligger bakom bolagen har Kronofogden inte kunnat reda ut. I flera månader har man därför vägrat att driva in pengarna om inte bolagens företrädare först identifierar sig. Nu har man fått uppgifter om en person. 

– Det är väldigt positivt att vi har fått fram namn på en person. Det kan också vara till viss hjälp i polisutredningen, säger Cecilia Hegethorn Mogensen, biträdande rikskronofogde.  

Det finns de som har blivit skyldiga hundratusentals kronor och ibland miljonbelopp till de misstänkta bluffbolagen. Tidigare i år lades polisutredningen om det här ner, men den har tagits upp igen. Kronofogden hoppas att de nya uppgifterna ska hjälpa polisen.

– Det är ju en sak för polisen att göra efterforskningar och kontrollera mer. Vi har ju bara rätt och möjlighet att göra mer formella kontroller, säger Cecilia Hegethorn Mogensen. 

Enligt Sveriges Radios uppgifter är den person som Kronofogden har fått uppgifter om en brittisk man som bor i Sydafrika. Han företräder ett bolag på Brittiska Jungfruöarna som har tagit över krav från två av de polisanmälda bolagen. Bevisen för att han är den han påstås vara är kopior på hans pass och på företagets registreringsbevis. 

Det här kan hjälpa polisen, men betyder också att Kronofogden kommer att börja driva in skulderna i de här fallen. Lagen fungerar så att även en påhittad skuld gäller, när den väl är fastställd och ska drivas in. 

– Man gör ingen omprövning av de här kraven när det går över i ett verkställighetsskede. Utan de krav som är fastställda - de står fast, säger Cecilia Hegethorn Mogensen.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".