Magdalena Andersson i Tallinn
Magdalena Andersson i Tallinn Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio

"Det är svenska folket som bestämmer"

Utredning om svenskt medlemskap i bankunionen pågår
1:17 min

Inga medlemsländer i EU ska tvingas ha Euron som valuta. Det sade EU-kommissionären Pierre Moscovici i Tallinn under fredagen där EU:s finansministrar träffas.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson var märkbart nöjd över Moscovicis uttalande här i Tallinn.

– Han är nog van att höra mig. Han har suttit på många möten med mig där jag varit väldigt tydlig i den svenska ståndpunkten. Det är det svenska folket som bestämmer om och när Sverige går med i Euron, ingen annan, säger finansminister Magdalena Andersson.

Det var i onsdags som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker förklarade sin ståndpunkt att ett samarbete inom EU bygger på att länderna har såväl Euron som valuta - alltså ingår i Eurosamarbetet - och även ingår i en bankunion länderna emellan.

Just att Sverige inte ingår i den bankunion som håller på att byggas upp, angavs ju som ett skälen till att Nordea flyttar sitt huvudkontor från Sverige och Stockholm till Finland.

Nu pågår en utredning om ett eventuellt svenskt medlemskap i bankunionen men hur det blir till slut är än så länge oklart eftersom utredningen kommer att ta flera år.

– Det är också naturligtvis upp till Sverige om vi vill gå med. Där har både vi och den danska regeringen nu startat en översyn för om det skulle vara lämpligt att gå med i bankunionen. Den kommer pågå nu under de närmsta två åren. Här är det också viktigt att följa hur bankunionen utvecklas och där tycker jag att det är viktigt att man färdigställer bankunionen som ännu inte är klar, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".