Raoul Wallenberg, svensk diplomat, på sitt kontor i Budapest. Foto: Pressens Bild/Scanpix.

Avgörande närmar sig om Raoul Wallenberg-dokument

"Vi har försökt på alla sätt att få ut dokumenten"
1:57 min

I dag väntas den ryska säkerhetstjänsten FSB svara på en stämningsansökan som släktingar till Raoul Wallenberg lämnat in till en rysk domstol.

Wallenbergs släktingar vill att FSB ska lämna ut alla dokument som kan klarlägga vad som egentligen hände med den svenske diplomaten, efter att han greps av sovjetiska styrkor.

– Vi har försökt på alla sätt att få ut dokumenten från FSB. Och nu försöker vi på det här sättet, genom att sätta mer press på dem, säger Marie Dupuy som är brorsdotter till Raoul Wallenberg.

Det har nu gått över 70 år sedan Raoul Wallenberg greps och försvann i Budapest, efter att ha räddat tiotusentals judar undan Förintelsen i andra världskrigets slutskede.

Han antas ha dött i sovjetisk fångenskap, men hur det gick till och när det hände är fortfarande okänt.

FSB är den organisation som tog över efter ökända underrättelsetjänsten KGB. Och eftersom den fortsätter hemlighålla viktig information, lämnade Wallenbergs släktingar in en stämningsansökan i somras, för att tvinga organisationen att ge ifrån sig alla dokument som de har om fallet.

Ett första möte hölls i en domstol i Moskva i augusti. Då begärde FSB att få mer tid på sig att lämna sitt svar, vilket de fick, tills nu på måndag, då parterna återigen möts i rätten.

Daria Sukhikh är en av de advokater som företräder Wallenbergs släktingar, och hon säger att tidigare erfarenheter visar att det kan blir svårt att få rätt mot FSB.

– Tyvärr brukar domstolarna många gånger avslå den typen av stämningsansökningar mot FSB, säger hon.

Men den här gången hoppas hon att det blir annorlunda. Raoul Wallenberg är ju en sådan viktig person, och det kan påverka domstolen, säger Daria Sukhikh. Och skulle den döma till deras fördel, så kommer det betyda mycket för de många ryssar, vars anhöriga också greps och försvann spårlöst.

– Vi hoppas att om vi vinner det här rättsfallet, så kommer det hjälpa vanligt folk att hitta sanningen i sina ärenden, säger Daria Sukhikh.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".