Cristobal Montoro och Carles Puigdemont
Cristobal Montoro och Carles Puigdemont Foto: AP/TT/Daniel Ochoa de Olza/Emilio Morenatti

Konflikten i Katalonien skärps

1:19 min

Samma dag som separatister i Katalonien inleder sin valkampanj inför den planerade folkomröstningen om självständighet den första oktober, så förstärker den spanska regeringen sin offensiv för att försöka förhindra att folkomröstningen äger rum.

– Inte en enda euro ska användas för att finansiera olaglig aktivitet. Det sa den spanske finansministern Cristobal Montoro på en presskonferens idag.

Den spanska regeringen kommer att införa kontroller av Kataloniens finanser för att garantera att offentliga medel inte används till en folkomröstning, som inte har stöd i den spanska grundlagen.

Den katalanska regionregeringen har fått 48 timmar på sig att backa från sitt beslut om att hålla en folkomröstning.

Samtidigt har den katalanske regionledaren Carles Puigdemont och borgmästaren Ada Colau, gemensamt vädjat till den spanske premiärministern och landets kung att försöka lösa den bittra striden mellan Katalonien och Spanien, genom dialog.

Sprickan har djupnat sedan den katalanska regeringen genomförde en regional lagändring som tillåter folkomröstningar och gör resultatet bindade.

Spanien har svarat med att kräva att valsedlar och valurnor beslagtas och vill förbjuda borgmästarna i Katalonien att upplåta lokaler.

Barcelonas borgmästare har sagt att hon trots det kommer att tillåta en folkomröstning där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista