Röstsedlar

Kraftig ökning av förtidsröstare i kyrkovalet

"Många valnämnder säger att de har dubbelt så många röstande än tidigare"
1:47 min

Det är många fler som förtidsröstar i årets kyrkoval jämfört med valet för fyra år sedan, enligt bedömningar från flera församlingar och pastorat.

– Just nu känns det väldigt positivt, det är otroligt stort intresse, säger Anki Bondesson, projektledare för Kyrkovalet.

Sist det begav sig, 2013, deltog 13 procent av de röstberättigade i kyrkovalet. För att få rösta måste man vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och ha fyllt 16 år.

Hos valnämnderna i landet så är den allmänna uppfattningen att det i år är fler än vanligt som förtidsröstar, och störst är ökningen bland ungdomar.

– Många säger att de har dubbelt så många röstande än vad de har haft tidigare, säger Anki Bondesson.

Varför är det så?

– Jag tycker att nomineringsgrupperna har varit bättre på att informera vad de vill, mediebevakningen har varit mycket större, och Svenska kyrkan har också jobbat med en kommunikationsplan som har hållit ihop både lokalt och på nationell nivå.

Högalid i Stockholm är en av de församlingar där man märker av ett ökat rösttryck.

– Det har varit ett intensivt förtidsröstande och trångt på vår expedition, och vi har ökat röstantalet ungefär tre gånger mot förra valet, säger Christina Engqvist, kyrkoherde vid församlingen. Hon har ytterligare en teori om varför fler väljer att rösta.

– En orsak bland flera kan vara att Sverigedemokraterna finns som en valbar nomineringsgrupp, men jag tror att valdeltagandet kanske ger ett uttryck för en oro att kyrkans värdegrund ska förskjutas, säger hon.

Projektledaren Anki Bondesson vill inte spekulera i om det är Sverigedemokraternas engagemang som har trissat upp intresset för kyrkovalet. Hon tycker också att det är för tidigt att dra slutsatsen att de många förtidsrösterna är ett tecken på att det totala antalet röster i kyrkovalet blir högre än vanligt.

– När valet den 17 september har genomförts så får vi se hur slutresultatet ser ut, säger Anki Bondesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".