FN:s säkerhetsråd fördömer Nordkoreas robottest

FN:s säkerhetsråd fördömer det "högst provokativa" robottestet av Nordkorea. Samtidigt säger landets diktator Kim Jong-Un att målet är att styrkemässigt kunna mäta sig med USA, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Kim Jong-Un uppges själv ha övervakat den senaste robotuppskjutningen från Nordkorea. Enligt KCNA rör det sig om en nyligen utvecklad robot av en typ kallad Hwasong-12, en medel- till långdistansrobot. Testet visade att roboten har den kapacitet man vill ha och att den är stabil, heter det. Roboten nådde dit den var ämnad, uppger KCNA enligt Reuters.

Det slutgiltiga målet är att nå upp till USA:s styrka och därmed få USA att inte våga prata om ett militärt alternativ för Nordkorea, säger Kim Jong-Un, enligt KCNA.

Landets kärnvapenprogram ska fortsätta, trots de nya FN-sanktioner som säkerhetsrådet i veckan röstat igenom, säger han, enligt AP.

Roboten, som sköts upp tidigt på fredagen, flög över norra Japan innan den slog ner i havet. Den färdades omkring 370 mil och nådde en maxhöjd på 77 mil, enligt den sydkoreanska militären. Det är både längre och högre än vid någon tidigare uppskjutning.

Som svar har USA:s president Donald Trump sagt att landets alternativ för Nordkorea är "effektiva och överväldigande", enligt CNN.

FN:s säkerhetsråd har sammanträtt i ett extrainkallat möte och fördömt robotuppskjutningen. På mötet diskuterades inte ytterligare nya sanktioner utan det var till för att få en gemensam reaktion på robottestet, enligt svenske FN-ambassadören Olof Skoog.

– Jag tror inte vi har provat alla möjliga vägar utan det finns fortfarande utrymme för kreativ diplomati, säger Olof Skoog.

Han kallar dock frågan den "svåraste vi har" i säkerhetsrådet.

Sent i måndags antogs nya FN-sanktioner, som bland annat begränsar importen av olja.

Det är den andra roboten som skjutits över Japan på mindre än en månad, och följer på diktaturens kraftiga kärnvapentest för knappt två veckor sedan. Nordkorea har genomfört 19 provskjutningar av ballistiska robotar bara i år, enligt Seoul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista