Namnskylt med texten Biafra must stand.
50 år efter inbördeskriget i Biafra reses åter kraven på ett självständigt land. Foto: Lekan Oyekanmi/TT.

Ökade spänningar i sydöstra Nigeria

Väcker 50 år gamla minnen från Biafrakrisen till liv
1:25 min

Rörelsen för ett självständigt Biafra anklagar militären för övergrepp samtidigt som gruppen sägs ligga bakom flera våldsamma upplopp.

Det är många videoklipp på sociala medier som sägs visa hur ungdomar från separatiströrelsen Indigenous People of Biafra, IPOB, drabbar samman med polis i någon av Nigerias sydöstra delstater, främst Abia state och Rivers state.

De senaste dagarna har det varit flera våldsamma upplopp där både demonstranter och poliser har dödats eller skadats, men det har också cirkulerat en video som sägs visa hur anhängare till IPOB förnedras av Nigeriansk militär och anklagelser om att armén ska ha dödat fem av gruppens anhängare.

Det har länge funnits spänningar i området och krav på självständighet, men protesterna fick ny kraft när Nigerias militär nyligen kraftigt ökade sin närvaro i regionen för att bekämpa kriminaliteten. IPOB såg det som en krigshandling och sedan dess har krisen eskalerat.

Nigeria är Afrikas största ekonomi och mest folkrika land, en federal stat med stor etnisk mångfald. I de sydöstra delarna är folkgruppen Igbo i majoritet, och dagens kris väcker 50 år gamla minnen till liv.

1967 förklarade sig regionen som självständig under namnet Biafra. Efter ett brutalt inbördeskrig tvingades separatisterna att ge upp efter att mer än en miljon människor dött - de flesta av dem igbos.

Mer om Nigeria

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".