Delad bild: man i polisuniform, tunnelbanetåg med kriminaltekniker utanför.
Mark Rowley på Londonpolisen säger att polisnärvaron på platser med mycket folk kommer öka efter dådet under fredagsmorgonen. Foto: Tim Ireland/TT, Frank Augstein/TT.

Storbritannien höjer till högsta terrorhotnivån

Den eller de som ligger bakom är fortfarande på fri fot
1:09 min

I Storbritannien har nivån för terrorhot höjts från allvarlig till den högsta nivån, kritisk. Det beskedet lämnade premiärminister Theresa May under fredagskvällen efter explosionen i går morse på en tunnelbanestation i London då 29 människor skadades. Den höjda nivån betyder att myndigheterna räknar med att fler terrordåd kan vara nära förestående. Hundratals soldater har satts in i huvudstaden för att förstärka säkerheten vid offentliga platser.

– Under helgen kommer det sättas in extra resurser vid större tågstationer, på fotbollsmatcher och konserter och andra platser med mycket folk, säger Mark Rowley som är ansvarig för anti-terrorarbetet hos Londonpolisen. Det betyder att fler beväpnade poliser kommer vara i tjänst än normalt.

Beslutet om att höja terrorhotnivån till den högsta kom efter det att terrorgruppen IS sagt sig ligga bakom dådet på ett tunnelbanetåg i går morse här i London.

Sprängladdningen på tåget i rusningstrafiken exploderade inte med full kraft, vilket gjorde att ingen dog i dådet. Däremot fick mer än 20 personer brännskador.

Den eller de som ligger bakom attentatet är fortfarande på fri fot, vilket antagligen är en bidragande orsak till att hotnivån i Storbritannien höjts.

Senast den låg på den högsta nivån var under fyra dagar efter attentatet vid en konsert i Manchester i maj i år.

Relaterat

Mer om Storbritannien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".