Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvååringar kräver flest vabbdagar

"Det är ju en väldig närhet med många barn på ett litet område"
1:48 min
Telefon och barn som snyter sig.
Foto: TT

Med höstförkylningar och virus på ingång måste föräldrar till små barn förbereda sig för att ta ut så kallade vab-dagar under barnens uppväxt.

Vabbandet slår rekord när barnet har fyllt två, vilket inte förvånar Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

– Det är ju en väldig närhet med många barn på ett litet område där virusen frodas och älskar att flytta sig från barn till barn.

Förra året tog en förälder med ett tvåårigt barn, ut sin vård av barn-försäkring (vab) totalt åtta dagar per barn och år. Statistik visar hur antalet vab-dagar minskar i takt med att barnet blir äldre.

När barnet är sex år har antalet vabbdagar halverats och när barnet hunnit fylla tio, så lättar vabb-trycket ännu mer. Då sjunker vabbdagarna till 2,8 per barn och år.

Överlag ökar vabbandet från år till år. Delvis på grund av ett par tuffa vintersäsonger med många sjukdomar. Samtidigt växer den nya trenden med att vobba.

– Det vill säga att man inte använder försäkringen, utan man jobbar hemifrån och tar hand om sjuka barn hemma, så det är ju en trend i samhället, säger Niklas Löfgren.

Trots vobb-trenden har alltså vabbandet ökat. Niklas Löfgren, som är familjepolitisk talesperson på Försäkringskassan, säger att föräldrar kanske borde ta ut fler vab-dagar, och inte bortse från tidiga symptom.

– Föräldrarna kanske ignorerar det och skickar barnet till förskolan ändå. Om man gör så, smittar det också de andra så det är ju inte så schysst att göra på det sättet.

Det finns en till smittorisk som Niklas Löfgren vill uppmärksamma. Anhöriga kan hoppa in och vabba, men det kan finnas risker med att be till exempel farmor eller farfar att sköta om barnet.

– Där ska man bara komma ihåg att det kan också vara en björntjänst gentemot den äldre, så där får man stämma av hälsoläget eftersom det kan bli så att barnet smittar.

Fakta: Så vabbar vi i olika åldrar

När barnet är 0: 1,8 dagar*

När barnet är 1: 3,3 dagar

När barnet är 2: 8,0 dagar

När barnet är 3: 6,5 dagar

När barnet är 4: 5,3 dagar

När barnet är 5: 4,9 dagar

När barnet är 6: 4,2 dagar

När barnet är 7: 3,6 dagar

När barnet är 8: 3,3 dagar

När barnet är 9: 3,1 dagar

När barnet är 10: 2,8 dagar

När barnet är 11: 2,4 dagar

När barnet är 12: 1,4 dagar

* Dagar med tillfällig föräldrapenning för vård av barn efter barnets ålder 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".