Isabella Lövin
Isabella Lövin Foto: TT/Pontus Lundahl

En halv miljard mer går till bistånd 2018

Mer går till utlandet
1:51 min

Regeringen höjer nästa år biståndet till en procent av Sveriges samlade ekonomi, skriver biståndsminister Isabella Lövin på DN Debatt.

Dessutom ska en större del av biståndet gå till behövande utanför Sverige.

Biståndsminister Isabella Lövin gläder sig över det ökade biståndet.

– Med den här mycket stora biståndsbudgeten, den största någonsin, kan vi göra mycket nytta när behoven är väldigt stora, säger Isabella Lövin.

– Det gäller kvinnors rättigheter, att försvara demokrati och mänskliga rättigheter, och i en tid då klimatförändringarna gör att stora naturkatastrofer blir allt vanligare, behöver vi jobba förebyggande.

– Vi behöver förebygga konflikter och hjälpa och anpassa de fattiga länderna till klimatförändringarna, säger Isabella Lövin.

Regeringen ökar biståndet med 500 miljoner kronor 2018 och det innebär att en procent av Sveriges samlade ekonomi, uttryckt som bruttonationalinkomsten, går till bistånd.

Den samlade biståndsramen för 2018 blir 49 miljarder kronor, enligt regeringskansliet.

En annan förändring gäller var någonstans pengarna används.

Med ökat flyktingmottagande har regeringen på senare år använt en växande del av biståndet för asylmottagande i Sverige. Men på debattplats i Dagens Nyheter berättar Isabella Lövin att regeringen nu ökar den andel av biståndet som används utanför Sverige.

Den andel av biståndet som används i Sverige minskar med två tredjedelar 2018.

– I och med att vi beräknar att det kommer färre flyktingar nästa år så blir det ett större utrymme för biståndet utanför Sverige, säger Isabella Lövin. 

Tidigare har flera biståndsorganisationer kritiserat regeringen för att använda mer av biståndet i Sverige. Bland andra Rädda Barnen, Svenska Kyrkan och Diakonia har sagt att viktiga insatser i andra länder har fått stå tillbaka.

Diakonias generaldirektör Georg Andrén gläder sig över att mer pengar går till biståndet och han välkomnar att en större andel av biståndet ska gå utomlands.

– Det är bra att en större andel av biståndet faktiskt går till de fattiga som är de tänkta förmånstagarna av det svenska biståndet. Så det är bra.

– Sedan är det fortsatt viktigt att ha en principdiskussion om tekniken att använda sig av biståndsramen för att finansiera flyktingmottagande i Sverige, säger Georg Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".