Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grundvattennivåerna stabiliseras

Efter det ihärdiga regnandet
1:24 min
Närbild på en dagvattenbrunn. Runtom brunnen är det vatten.
Få kommuner i landet renar dagvattnet. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Efter de senaste veckornas ihärdiga regnande har grundvattennivåerna stabiliserats i delar av landet. Men fortsatt är det vattenbrist i enskilda områden i Götaland, Svealand och i södra kustdelarna av Norrland.

De senaste veckornas ihärdiga regnande har påverkat grundvattennivåerna positivt.

– Det har ju varit mycket låga grundvattennivåer under de senaste månaderna i stora delar av Götaland, Svealand och i södra delarna av Norrland. Men nu har vi sett en viss återhämtning den senaste tiden. I stora delar av framförallt i södra Götaland så har nivåerna återhämta sig, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Fortsatt har hushåll i Sörmland, Västmanland, Uppland och i Stockholms län vattenbrist. Ett mindre område som ligger mellan Vänern och Vättern och delar av Norrlandskusten runt Sundsvall och Härnösand har också fortsatta problem med vattenförsörjningen.

Bo Thunholm säger att det är för tidigt att säga om lägre grundvattennivåer kommer att drabba oss oftare på grund av klimatförändringar. Han tror snarare att det kan röra sig om naturliga variationer i hur mycket det regnar, vilket man kunde se under perioder på både 70- och 90-talet då det var låga vattennivåer.

Det är framförallt hushåll med grävda brunnar som drabbas av vattenbrist, säger Bo Thunholm, hydrogeolog vid myndigheten Sveriges geologiska undersökning.

– Ja i de här delarna av landet där vi fortfarande har låga grundvattennivåer där kan det vara många som kan få problem med sin vattenförsörjning. Det kan framförallt gälla dem som har egen brunn. Och om det drabbar den kommunala vattenförsörjningen eller inte det beror ju väldigt mycket på lokala förhållanden, säger Bo Thunholm vid SGU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".