Vita huset: Ingen ändrad klimathållning

Vita huset tillbakavisar uppgifterna om att USA mjuknat när det gäller klimatavtalet från Paris.

Det kom på lördagskvällen uppgifter om att president Donald Trumps amerikanska administration under ett stort klimatmöte i Montreal klargjort att den inte längre ska lämna klimatavtalet från Paris.

Men Washington vill ändra förutsättningarna för hur USA kan verka inom avtalet, säger den klimat- och energiansvarige EU-kommissionären Miguel Arias Canete.

– USA har klargjort att de inte kommer att omförhandla Parisavtalet, men de kommer att försöka granska villkoren under vilka de kan vara engagerade inom den här överenskommelsen, säger han enligt Wall Street Journal (WSJ).

Vita huset gick snabbt ut och förnekade uppgifterna, rapporterar CNBC.

Det är ingen förändring i president Donald Trumps hållning, enligt ett uttalande. "Som presidenten har gjort tydligt klart kommer USA att dra sig ur om vi inte kan gå in i nya villkor som är mer gynnsamma för vårt land", säger Lindsey Walter vid Vita huset.

En källa uppger för WSJ från mötet att det var Vita husets rådgivare Everett Eissenstat som klargjorde den nya amerikanska linjen vid mötet i Montreal.

Parisavtalet förhandlades fram i december 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista