Jimmy Carter i Kuba

USA:s tidigare president Jimmy Carter hade under sitt historiska besök i Kuba igår kväll ett första längre möte med president Fidel Castro. Jimmy Carter ska senare på måndagen besöka kubanska laboratorier - detta efter att USA:s regering för en vecka sedan anklagade Kuba för att tillverka biologiska vapen.
Fidel Castro har givit Jimmy Carter klartecken att besöka kubanska forskningslaboratorier, om han så vill ta med experthjälp, för att undersöka om Bushregeringens anklagelser stämmer, den kubanske presidenten har ju avfärdat det hela som en grov lögn. Här i USA har erbjudandet av vissa kongresspolitiker redan avfärdats som ett PR-trick, eftersom de anser det omöjligt för Carter och hans grupp att göra en ordentlig undersökning under sitt korta besök, där dessutom fokus är tänkt att ligga på frågan om förbättrade mänskliga rättigheter och ökade demokratiska reformer i Kuba. Den förste presidenten på besök sen 1928 Jimmy Carter är den förste amerikanske president eller före detta president att besöka grannlandet sedan Calvin Coolidge 1928, och den förste att åka till Kuba under Castros drygt 40-åriga styre. Förväntningarna på vad han kan åstadkomma pendlar från mycket stora till inga alls - USA:s regering har motvilligt gått med på att ge klartecken till ex-presidenten resa och vill att han just lägger tonvikten på mänskliga rättigheter. Bush-sidan har sagt att den vill öka trycket på Castro-regimen att genomföra politiska reformer genom skärpta sanktioner, men samtidigt finns allt starkare krafter både inom kongressen och det amerikanska näringslivet som vill se färre förbud och större öppenhet både vad gäller företagsetableringar på Kuba och resandet till och från landet. Kritik direktsänds i kubansk tv Jimmy Carter väntas själv framföra den här kritiken mot den officiella amerikanska Kuba-politiken i ett tal imorgon, där han samtidigt kommer kritisera Kubas brott mot mänskliga rättigheter. Och det anmärkningsvärda med det är att den spansktalande Carters tal enligt planerna ska direktsändas i kubansk radio och tv.
Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".