Valsedlar
Foto: Henrik Montgomery/TT

Långa köer in i det sista för kyrkovalet

Vallokal i Hägersten fick hålla öppen längre
0:57 min

När kyrkovalets vallokaler skulle stänga på söndagskvällen var det fortfarande många som köade för att få rösta.

Vid vallokalen i Gröndal i södra Stockholm, till exempel, var det en lång kö av personer, berättar Malte Sigemalm, ordförande för valnämnden i Hägerstens församling i Stockholm.

– Redan tidigt på morgonen kom de första personerna för att rösta. Efter det har det varit full fart i alla våra vallokaler idag. Här i Hägersten församling har nio vallokaler.

Hur såg det ut i kväll klockan 20 vid vallokalerna?

– Klockan åtta var det många som inte hunnit rösta ännu. Så vi hade långa köer här utanför våra vallokaler. Det var många, faktiskt, som ville komma in. Det var runt ett hundratal personer som stod och köade. Vi löste det med att säga att alla de som stod i kö, dem släppte vi in i vallokalerna.

Hur löste ni det?

– Vi löste det genom att en person från vallokalen fick ställa sig längst bak i kön klockan åtta och säga att kön till vallokalen tog slut där. Så vi försökte få in folk i vallokalerna så att alla som var där klockan åtta fick komma in.  

Men kön på ett par hundra personer de fick alla komma in och rösta?

– Precis. De har stått i kön, så de fick komma in, försäkrar Malte Sigemalm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".